Artiest

Sia

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Sia
Sia is een veelgevraagde Australische gastzangeres voor dancemuziek, maar solo maakt ze ook muziek. De single 'The Girl You Lost To Cocaine' uit 2008 wordt een hitje in Nederland. Haar vijfde studio-album, We Are Born, komt in 2010 uit.

Sia Furler ziet in 1975 in het zuiden van Australië het levenslicht. In Adelaide, om precies te zijn. Haar muzikale carrière begint in de acid jazz-/indieband Crisp. De band brengt twee albums uit, maar deze worden geen succes. Dat geldt ook voor haar eerste solo-album: OnlySee

Solo

Haar carrière komt pas van de grond nadat ze naar het Verenigd Koninkrijk verhuist. Haar tweede album, Healing Is Difficult, komt uit. Van dat album worden 'Drink To Get Drunk' en 'Little Man' clubhits in Engeland. Na de release van een EP in 2003, brengt Sia haar volgende album uit. Colour The Small One klinkt stukken rustiger dan haar vorige plaat. 

Lady Croissant en Some People Have Real Problems

Lady Croissant is de volgende release van de Australische. Officieel is dit geen album, maar een negen tracks tellende EP. Het derde echte album komt in 2008 uit, getiteld Some People Have Real Problems. De geremixte versie van 'The Girl You Lost To Cocaine' wordt in Nederland een hitje en spontaan maakt het Nederlandse publiek kennis met Sia. 

We Are Born

'You've Changed' is de eerste single van het album We Are Born uit 2010, maar gaat ondanks de leuke videoclip aan Nederland voorbij. Met 'Clap Your Hands' is het een heel ander verhaal, dat wordt een grote hit. Enkele maanden daarna wordt 'You've Changed' uitgebracht, opnieuw een topper. 

Songwriter

Sia voelt zich steeds minder comformtabel in haar rol als artiest, draagt maskers op het podium en wordt depressief. Na We Are Born stopt ze met optreden en begint als songwriter. Voor Alicia Keys schrijft ze 'Titanium', het nummer komt uiteindelijk van David Guetta terecht. Die gebruikt haar demo als vocals voor de song en brengt de single uit, Sia is er niet blij mee omdat ze juist meer buiten de spotlights probeert te leven.