Artiest

Public Enemy

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Public Enemy
Public Enemy wordt gezien als een van de meest controversiële en invloedrijke groepen uit de rapwereld. Dit omdat Public Enemy ruige kritische teksten maakte over de zwarte politieke bewustwording. Volgens de rappers moest iedereen zich bewust worden van het maatschappelijke en politieke bestel dat hen onderdrukte.

Als student ontmoet Carlton Ridenhour (Chuck D) bij een radiostation zijn hiphop-vriendjes Hank Shocklee en Bill Stepheny. Met zn drietjes maken ze wat demos die opvallen bij producer Rick Rubin. 

Platencontract

Rick Rubin was zo onder de indruk van de freestyle-capaciteiten van Chuck D dat hij de drie mannen een platencontract op Def Jam aanbiedt. Shocklee produceert, Stepheny publiceert en Chuck D haalt er nieuwe mensen bij om de groep compleet te maken. Norman Lee Rogers (Dj Terminator), Richard (Professor) Griff en William Drayton (Flavor Flav). 

Flop en top

Ondanks het feit dat de band in 1982 bij elkaar kwam, was het eerste album Yo! Bum Rush The Show pas klaar in 1987. Het flopte, maar de naam was gezet. In 1988 komt de opvolger It Takes Millions to Hold Us dat wordt gezien als een revolutionair album. Ze maakten, mede dankzij the Bomb Squad, een unieke sound met samples en oude funk terwijl Chuck D met Flavor Flav politieke grappen maakte.

Opnieuw succes

De groep komt regelmatig negatief in het nieuws dankzij hun connecties met zwarte moslimbewegingen en Griff die uit de band stapt na vermeende anti-semitische uitlatingen. Ondanks alles komt het album Fear of a Black Planet (1990) in de Amerikaanse top 10 en heeft de band in 1991 opnieuw succes met Apocalypse91The Enemy Strikes Black dankzij een nieuwe versie van 'Bring the Noize' met metalband Anthtrax. 

Chuck D solo

Bandleden als Flavor Flav komen alleen nogal vaak met justitie in aanraking en dat levert een hoop gezeik op. Als ze in 1994 terugkomen met het kritische Muse sick-n-hour Mess Age stopt Chuck D met touren en gaat weg bij Def Jam om zn eigen label te starten. Hij brengt daar zijn solo-debuut The Autobiography of Mista Chuck op uit. In 1999 komt Public Enemy met een nieuw album Theres A Poison Going On maar dan is de kleine aandacht die er ooit voor Public Enemy was in Nederland allang weg.

Optreden in Nederland

In april 2007 komt Public Enemy naar Nederland voor een optreden in de Melkweg in Amsterdam.

Tracks van Public Enemy