Artiest

Snoop Dogg

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Snoop Dogg
Amerikaanse rapper die in de Verenigde Staten in 1993 debuteert met het album Doggystyle. Van dat album wordt 'What's My Name' een hit. Snoop scoort samen met Pharell hits met 'Beautiful', 'Drop It Like It's Hot' en 'Let's Get Blown'.

Calvin Cordozar Broadus Jr. wordt op 20 oktober 1971 geboren in Long Beach, Californië. Hij is bekend onder zijn artiestennaam Snoop Dogg (oorspronkelijk Snoop Doggy Dogg).

Drugs

Als kind komt Snoop Dogg regelmatig in aanraking met justitie vanwege het gebruik van drugs. Nadat hij van de middelbare school afkomt, zit hij gedurende drie jaar regelmatig in de gevangenis. Via zijn vriend Warren G. komt hij in aanraking met Dr. Dre, een stiefbroer van Warren G.Op het album The Chronic van Dr. Dre rapt Snoop Dogg mee.

Debuutalbum

Snoop brengt in 1993 zijn debuutalbum Doggystyle uit via het label Death Row Records. Het album komt in de VS binnen op nummer 1, iets dat nog nooit eerder is gebeurd. Van het album wordt het nummer 'What's My Name' een hit.

Tupac

Het tweede album The Doggfather van Snoop Dogg komt uit in november 1996. De populariteit van gangsta-rap neemt in deze periode echter af door de moord op Tupac Shakur, een goede vriend van Snoop Dogg.

Films

Snoop Dogg is bang na Tupac Shakur en Notorious B.I.G. het volgende slachtoffer te worden in de strijd tussen de Westcoast en de Eastcoast-rappers. Hij besluit een andere weg in te slaan en gaat ook in films acteren.

Pharell

De rappper brengt in 2002 zijn album Paid Tha Cost To Be Da Bo$$ uit. Het album wordt geproduceerd door The Neptunes, die op dat moment alles wat ze aanraken veranderen in goud. Samen met Pharell, lid van The Neptunes, scoort Snoop verschillende hits. Zo bereiken de twee in 2003 de hitlijsten met 'Beautiful'. 

Beat

Een jaar later wordt 'Drop It Like It's Hot', van het album R&G: (Rhythm & Gangsta) The Masterpiece, een hit. Het is een zeer minimalistische plaat zonder instrumenten. Behalve een beat zijn enkel tongklakgeluiden te horen om de track maat te geven.

Meer samenwerkingen

Ook in 2005 werkt Snoop samen met Pharell. Samen brengen ze het nummer 'Let's Get Blown' uit. De rapper scoort samen met Justin Timberlake een hit met 'Signs'. Snoop treedt in 2005 ook op tijdens het Live8-concert in het Londense Hyde Park.

Opgepakt

Snoop Dogg wordt op 26 april 2006 op de luchthaven Londen Heathrow gearresteerd omdat hij voor overlast zorgt. Hij wordt de volgende dag op borgtocht vrijgelaten. Snoop moet zich in mei 2006 opnieuw in Londen melden.

Concert

Samen met P. Diddy treedt Snoop Dogg op 25 maart 2007 op in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Omdat hij vervolgens Engeland niet in mag, in verband met visa-problemen (die weer te maken hebben met de aanhouding in 2006), besluit de rapper om een weekje in Amsterdam door te brengen. Enkele dagen na het concert met Diddy treedt Snoop solo op in de Melkweg.

Amsterdam

Zijn liefde voor Amsterdam uit hij een jaar later. In de zomer van 2008 duiken in de clip bij de single 'My Medicine' beelden van de Hollandse hoofstad op. Het nummer 'My Medicine' is een eerbetoon aan Johny Cash. Op 21 september 2008 treedt Snoop Dogg opnieuw op in de HMH in Amsterdam.

Lowlands

Een jaar later is Snoop weer in Nederland voor zijn grootste optreden in de lage landen tot dan toe. Zijn optreden in de Alpatent op Lowlands wordt bijzonder goed bezocht en ook tijdens dit concert wordt maar weer eens duidelijk dat Snoop Dogg een voorliefde heeft voor canabis. Er wordt een wietplant vanuit het publiek aangedragen naar het podium en met liefde bezongen door de rapper.

Doggumentary

Twee jaar na zijn Lowlands optreden verschijnt zijn nieuwe album in april 2011. Ook neemt hij eerder in 2010 samen met Katy Perry het nummer 'California Gurls' op. Met zijn single 'Young, Wild & Free' in samenwerking met Wiz Khalifa en Bruno Mars scoort hij in november 2011 een radiohit.