Artiest

Babyface

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Babyface
Wat voor beroep kies je eigenlijk als je met een kindergezicht geboren wordt? Nou, boxer natuurlijk! Voordat R&B koning Babyface (in 1959 geboren als Kenneth Edmonds) in de muziekbizz terechtkomt, wil hij eigenlijk boxer worden. Maar wij zijn blij dat hij toch voor de muziek heeft gekozen. En zijn bijnaam? Die heeft hij te danken aan Bootsy Collins waarmee hij heeft gespeeld in zijn beginjaren. Deze funk grootheid noemde Kenneth namelijk altijd Babyface.

Inmiddels is hij een gerespecteerd producer/arrangeur/componist voor artiesten als Celine Dion, Eric Clapton, Toni Braxton en Aretha Franklin. Is dat alles? Nou nee hoor. Hij schreef en produceerde de song ‘The End of the Road’ voor Mariah Carey & Boyz II Men en produceerde ‘I Will Always Love You’ van Whitney Houston.

100 miljoen

Van alle platen waar hij zich mee bemoeide, zijn wereldwijd zo’n 100 miljoen stuks verkocht. Voor zijn verdiensten als producer, ontving hij al drie keer een Grammy voor ‘producer of the year’. Met zijn eigen platen krijgt hij pas in de jaren '90 echt succes. Het nummer ‘How Come, How Long’ - afkomstig van het album The Day (1997) - is een duet met een andere geniale componist Stevie Wonder. Het nummer behaalt een nummer 2 positie in mei 1997. Met Eric Clapton heeft hij nog een hitje in de vorm van 'Change the World'.