Artiest

Blackstreet

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Blackstreet
Blackstreet was een Amerikaanse R&B- en hiphop-formatie die werd opgericht in 1994 door Teddy Riley, een vooraanstaand persoon in het muziekgenre Swingbeat. In 1999 komt er een einde aan de Grammy-winnende formatie die voornamelijk herinnerd zal worden aan het nummer 'No Diggity'.

Swingbeat

Eind jaren '80 ontstaat er in de VS een muziekvorm die gebaseerd is op R&B, maar ondersteund wordt door een hiphop-beat. Hoewel het genre in Amerika New Swing Jazz genoemd wordt waait het naar Europa over als Swingbeat. Als grondleggers van het genre worden o.a. de producers Teddy Riley en Gene Griffin genoemd.

Teddy Riley

Na de breakup van de R&B-groep Guy in 1991, besluit voormalig lid Teddy Riley zich te gaan richten op het produceren van muziek. Dat levert hem (co-)producties op voor grote namen uit de industrie als Michael Jackson, Bobby Brown en Keith Sweat.

Formatie

Toch mist Riley het optreden zelf en besluit Blackstreet op te richten. Samen met Chauncey Black (eerste deel van de bandnaam), Levi Little en Joseph Stonestreet (deel twee van de bandnaam) gaat Riley eigenlijk verder op de voet waar hij met Guy gebleven was. Stonestreet wordt echter al vervangen door Dave Hollister, nog voordat de opnames van het debuutalbum zijn afgerond.

Blackstreet

De opnames zelf verlopen echter erg soepel en het album Blackstreet gaat alleen in Amerika al meer dan een miljoen keer over de toonbank. Mede dankzij de single 'Before I Let You Go' wordt dit debuutalbum een bescheiden succes.

Another Level

De internationale doorbraak van Blackstreet begint pas echt als in 1996 'No Diggity' de internationale hitlijsten domineert. Op de single zijn, naast Blackstreet zelf, Dr. Dre en Queen Pen op een gesamplede beat van Bill Withers - 'Grandma's Hands' te horen.

Van het album Another Level komen echter nog meer hits. 'Don't Leave Me' en 'Fix' scoren ook internationaal erg goed, maar de band (en daarmee ook dit album) zullen voor altijd verbonden worden met de grootste hit 'No Diggity'. Ondertussen zijn Dave Hollister en Levi Little vervangen door Mark Middleton en Eric Williams.

Finally

In het begin van 1999 horen we weer van Blackstreet, na een langdurige radiokalmte. Samen met zangeres Mya en de rappers Mase en Blinky Blink is het kwartet te horen op de soundtrack voor Rugrats. Een remix hiervan komt op het derde studioalbum Finally te staan. Van dat album komen ook de singles 'Girlfriend/Boyfriend' (samenwerking met Janet Jackson, Ja Rule en Eve) en 'Think About You'.

Onderlinge ruzies doen Blackstreet daarna uit elkaar vallen. En geruchten over wederzijdse rechtzaken doen de ronde.

Level II

In 2003 worden die geruchten de kop ingedrukt. Riley zet een reünie op touw en met Hannibal,  Middleton en Williams wordt nieuw werk opgenomen onder de naam Level II. Later dat jaar verschijnt ook No Diggity: The Very Best Of Blackstreet; een compilatie-album.