Artiest

Jayh

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Jayh
Jayh is een Nederlandse zanger en producer. Hij tekent in 2009 een platencontract bij Top Notch.

Piano, keyboard en basgitaar

Jayh heeft een Antilliaanse moeder en Marokkaanse vader. Op jonge leeftijd gaan zijn ouders uit elkaar, waarna Jayh in Amsterdam-Noord wordt opgevoed door zijn moeder. Zijn vader leert hij pas kennen als hij negentien jaar oud is. Op dat moment is hij al volop met muziek bezig, in de kerk waar hij met zijn moeder heen gaat, leert hij piano, keyboard en basgitaar spelen.

Zingen en producen

Jayh begint met zingen in 2002, wanneer rapper Rocks hem vraagt om een refrein te bedenken voor een nieuw THC-nummer. Hij zingt zijn tekst in met het idee dat een echte zanger het over doet, maar Rocks is dik tevreden en houdt het nummer zoals het is. Vanaf dat moment begint Jayh wat serieuzer na te denken over een carrière in de muziek. Niet alleen als zanger, maar ook als producer. Zijn eerste grote succes behaalt hij in 2005 met de hit 'Wat Wil Je Doen' van The Partysquad.

Van Jayh.nl naar Top Notch

Daarna blijft het lang stil. Pas in 2008 laat Jayh weer van zich horen. Hij levert een bijdrage aan drie nummers op het album Verder van Lange Frans & Baas B en zingt het refrein van 'Cool' op Dio's Rock & Roll. Maar het is ook het jaar van zijn eigen mixtape Jayh.nl, die hij samen met DJ MBA in elkaar zet. De nummers 'Mijn Baby' en 'Delilah' (met Willie Wartaal) worden voornamelijk gedraaid op verschillende urban radiostations. Zijn succes blijft dan ook niet onopgemerkt: in januari 2009 tekent hij een platencontract bij Top Notch.