FunX Amsterdam

Ook Amsterdam gaat lachgas verbieden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ook Amsterdam gaat lachgas verbieden

Net als in veel andere gemeenten van Nederland, wordt het in Amsterdam verboden om lachgas in de horeca en op evenementen te verkopen. PvdA en ChristenUnie dienden het verbod in bij de gemeenteraad. D66, GroenLinks en Bij1 stemden, tevergeefs, tegen het verbod. Dat meldt de NOS.

Gevaar voor omgeving

Volgens PvdA en ChristenUnie veroorzaakt lachgas steeds vaker hartproblemen en dwarslaesies bij gebruikers. Dat is niet de enige reden voor een verbod. Het aantal verkeersongelukken waarbij lachgas in het spel was, is in twee jaar tijd namelijk ook vertienvoudigd. Daarmee is lachgas volgens PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki niet alleen voor de gebruiker een gevaarlijk middel, maar ook voor diens omgeving.

Landelijk verbod

Begin dit jaar wilde het kabinet een landelijk verbod op recreatief gebruik van lachgas instellen. Omdat dit volgens staatssecretaris Blokhuis praktisch gezien niet haalbaar was, is het plan uitgesteld. Het is nog niet bekend wanneer het landelijke verbod wel wordt ingevoerd.

Ondertussen geldt er in 184 gemeenten al een vorm van een lachgasverbod. In sommige gemeenten gaat het om een volledig verbod, in andere gemeenten gaat het om een verbod in aangewezen gebieden of een verbod bij hinder.

Ster advertentie
Ster advertentie