FunX Amsterdam

Huur verlagen? Tien tips waarmee jij dat kan doen!

  1. Newschevron right
  2. Huur verlagen? Tien tips waarmee jij dat kan doen!

Elke maand een paar honderd euro over houden? Per 1 oktober gaat een nieuw waarderingssysteem voor woningen in en dat kan invloed hebben op jouw portemonnee. Voor duizenden huurders betekent de regeling namelijk een flinke huurverlaging.

Woningaanbieders in de randsteden zeggen wel dat ze de huur vanzelf zullen verlagen, maar dat geldt niet voor alle verhuurders. Dus jij kunt dat ook zelf fixen! Internetredacteur Charissa verzamelde de tien belangrijkste dingen die je moet weten.

1. Voorwaarden?

Belangrijk: niet alle huurwoningen komen in aanmerking voor een huurverlaging. Marcel Trip van de Woonbond: "Het gaat om zelfstandige, sociale huurwoningen." Heb je een kamer en deel je de keuken en wc met vijf huisgenoten, dan is dat dus slecht nieuws voor jou. Voldoe je wel aan de voorwaarden? Lees dan maar lekker door!

2. Hoe?

Check hoeveel je woning waard is, de zogenoemde WOZ-waarde. Marcel: "Die kun je opvragen bij je verhuurder, of de gemeentelijke belastingdienst. Wanneer je de WOZ-waarde weet, kun je op de website van de huurcommissie een huurprijscheck doen om te kijken wat de maximaal toegestane huurprijs is en of je recht hebt op huurverlaging." Met die informatie kun je bij je verhuurder een voorstel tot huurverlaging doen.

3. Verplicht?

"De waarde van je woning bepaalt voor een groot deel wat de maximale toegestane huurprijs is. Dit wordt wettelijk vastgesteld, dus de verhuurders moeten zich daaraan houden", zegt Marcel.

4. Geen akkoord?

"Mocht de verhuurder niet akkoord gaan of niet reageren, dan kun je een procedure starten bij de huurcommissie om huurverlaging af te dwingen."

5. Hoe lang?

Marcel: "Wanneer je zelf een verzoek aan de verhuurder doet, geldt er een wachttijd van twee maanden. Mocht het komen tot een procedure bij de huurcommissie, dan kost dat natuurlijk ook enige tijd."

6. Terugwerkende kracht?

Je hebt het voor elkaar om minder huur te betalen, maar hoe zit het met de maanden daarvoor? Marcel: "Daarmee heb je te veel betaalde huur niet gelijk terug. Je kunt de verhuurder daar wel om verzoeken." Het is dan wel de vraag of hij daarmee akkoord gaat.

7. Huurverhoging?

De nieuwe regeling kan gelukkig niet meteen leiden tot huurverhoging. Een rekensom berekent de maximale huur, maar niet het bedrag dat de verhuurder móet vragen. "Wel kan het verhogen van de maximale huurprijs in populaire gebieden op termijn zorgen voor hogere huren. Verhuurders mogen de huurprijzen één keer per jaar verhogen tot een wettelijk maximum. Op de plekken waar de huurprijsgrens stijgt, kan dat op termijn dus wel zorgen voor hogere huren."

8. Te hoog?

Wat als je huur juist hoger wordt en je het niet meer kan betalen? Een tip van Marcel: "Kijk dan of je in aanmerking komt voor huurtoeslag."

9. Particuliere huur?

En als je niet huurt bij een sociale verhuurder? Volgens Marcel is alle hoop dan nog niet verloren. "Het nieuwe systeem geldt voor sociale huurwoningen, maar die kunnen ook door particulieren worden aangeboden. Om te kijken of je in de sociale of gereguleerde sector huurt, moet je kijken naar de prijs van de woning op het moment dat je er bent gaan wonen. Als de kale huurprijs onder de 710,68 euro ligt, dan geldt de verandering ook voor jou en kan je de huurprijscheck doen."

10. Help?!

De Woonbond heeft een telefonische ledenservice, de Huurderslijn, waar huurders terecht kunnen met vragen over hun rechten en plichten als huurder. Om advies te krijgen, moet je wel lid zijn van de Woonbond. Voor gratis advies kan je ook terecht bij de klantenservice van je eigen verhuurder.

In Jouw Stad checkte Natasja hoe het precies zit in de hoofdstad.

Ster advertentie
Ster advertentie