FunX Amsterdam

Studenten gaan koloniale straatnamen in Amsterdam onderzoeken

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Studenten gaan koloniale straatnamen in Amsterdam onderzoeken

Studenten van de Universiteit van Amsterdam gaan onderzoek doen naar de historische figuren waar in onze hoofdstad een brug, plein of straat naar vernoemd is. Dat staat volgens Het Parool in een brief van wethouder Rutger Groot Wassink aan de gemeenteraad. Het stadsbestuur ging eerder dit jaar al eerder akkoord met het advies om straten in nieuwe wijken meer naar vrouwen en migranten te vernoemen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen verandering, wel info

Dit onderzoek is een uitvoering van de motie die BIJ1 en GroenLinks in november 2018 hebben ingediend en die destijds is aangenomen. Dat betekent volgens de wethouder niet dat de straatnamen veranderd gaan worden. Er worden een paar regels op de straatnamen bijgeschreven of een uitgebreide beschrijving toegevoegd met een QR-code. "We hadden een paar jaar geleden in Oost een basisschool die niet langer naar Jan Pieterszoon Coen vernoemd wilde zijn. Dat gaan we niet doen met straten", zegt wethouder Groot Wassink van Sociale Zaken. Jan Pieterszoon Coen is een van de omstreden historische figuren. De man waar ook de Coentunnel naar is vernoemd, wordt als gouverneur-generaal van de VOC verantwoordelijk gehouden voor de dood van 15.000 inwoners van de Banda-eilanden.

Na de zomer

Het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam gaat na de zomer van start in wijken als de Transvaalbuurt, de Indische buurt, de Zeeheldenbuurt, de Verzetsheldenbuurt en de Staatsliedenbuurt. Een ander onderdeel van het onderzoek is het organiseren van avonden waar buurtbewoners worden geïnformeerd over de onderzoeksresultaten. Zo krijgen de onderzoekers ook te horen hoe er wordt gekeken naar straatnamen met een koloniaal verleden.

Ster advertentie
Ster advertentie