Naar homepage
FunX Amsterdam

SMIB is hier om de rapgame te verstoren

  1. Newschevron right
  2. SMIB is hier om de rapgame te verstoren

De Bijlmer aka de Bims aka SMIB is de home van GRGY, Tads Thots, RayFuego, GHQst, Dess Finesse, Yung Nnelg, producer KC en de brains Myrto. Zeven jongens van rond de twintig die langzaam maar zeker de rapgame in Nederland aan het verstoren zijn met hun eigenzinnige muziek, taal en stijl. GRGY en RayFuego veroverden het internet met hun EP Bummy Boys en Mubby Yobs 2.0 en stonden daardoor op Appelsap 2014. Mede dankzij zijn debuutalbum What Else is Yung Nnelg nu een van de Encore Freshmen 2015. De jongens gaan dus lekker. FunX redacteur Fatima zocht ze daarom op in de Amsterdamse bar Ludwig, waar Myrto af en toe draait, om meer te weten we komen over SMIB.


Boys, first things first. Wie of wat is SMIB?
Ray Fuego: Wat is SMIB niet? SMIB is alles.
Myrto: SMIB is een groep guys die doen waar ze zin in heeft. We proberen gewoon alles wat er in onze mind zit te realiseren. Dat doen we onder de naam SMIB omdat we uit de Bims komen. Dat is slang die we in de hood gebruiken. Altijd draaien we shit om en dat gebeurt gewoon automatisch.
KC: Op het moment dat GRGY T-shirts begon te maken met SMIB erop, werden we echt SMIB.

Hoe gebeurde dat?
KC: Toen we met onze kleding een soort merk werden en toen werd het groot. Nu zeggen mensen die in de Bijlmer wonen dat ze in de SMIB wonen.


Fotograaf: Texass Schiffmacher

Is dat wanneer jullie muziek begonnen te maken onder de naam SMIB?
KC: SMIB bestond altijd al.
Ray: In onze oudere tracks hoorde je niet veel “Ik ben in de SMIB”, maar “ik ben in de 1104” of “Ik ben in de 1106” en dat zijn gewoon postcodes. Postcodes in de SMIB, dus SMIB bestond al langer voordat het een naam kreeg.
Myrto: We hadden ook wel een naam nodig zodat we het konden pushen, anders was het ook een beetje los zand.

Jullie worden ook wel eens vergeleken met groepen zoals Odd Future van Tyler the Creator. Snappen jullie dat?
Myrto: Nee, nee, nee!
Ray: Nee, nee.
KC: Nee, nee man.
Dess Finesse: Nah, man!
Tads Thots: Nooh.

Waarom niet?
Myrto: Als je echt wilt vergelijken, dan kan dat met alles. ASAP MOB of MIGGO GANG. Gewoon elke crew in Amerika die als een collectief bezig is en onafhankelijk van een label muziek maakt. Odd Future kan dan misschien wel kloppen, omdat we misschien niet de meest ruige guys zijn. We zijn wel gewoon nigga’s. At the end of the day zijn de jongens van Odd Future ook nigga’s. Ray: En misschien omdat we zogenaamd weirdo’s zijn.

Hoe zouden jullie de scene waarin jullie opereren dan omschrijven?

Ray: Fuck de scene.
Tads: Er zijn een paar scenes waarvan we in een zijstraatje langs lopen. Ik ga niet voor je liegen; ik vind niet dat we voor 100% in een bepaalde scene zitten.
Ray: Daarom zijn we een soort van eigen scene aan het creëren waarin we misschien andere mensen in meenemen.

Hoeveel SMIB leden zijn er eigenlijk?
Tads: Als je alle rappers telt, zijn dat Dess, Ray, ik, Nellg en GRYG. Qua producers heb je KC. En dan produceren GRGY en Nellg ook nog weleens. Frankie aka Frank van de Schoor AKA de enige white boy van SMIB is ook een van onze producers. Je ziet hem alleen niet in de scene, maar op de achtergrond. Als we een hit hebben, dan weet je dat Frankie het geproduceerd heeft.
KC: Shout out naar Frankie!

We hebben net vastgesteld dat jullie sowieso niet een mainstream rapgroep zijn en dat is ook te zien aan jullie kleding.
Myrto: We zijn wel modebewuste guys.
Ray: We zijn fly.
Tads: Als je het kort en krachtig moeten zeggen: we houden er gewoon van om er goed uit te zien.


Fotograaf: Texass Schiffmacher

Hoe zouden jullie je eigen kledingstijl omschrijven?
Ray: Gewoon juicy!
Dess: Grof!
KC: Kijk weet je wat het is. We hebben allemaal verschillende smaken. Tads heeft sinaasappelsap. Myrto heeft multivitaminen. Ray heeft perensap. Desmond heeft appelsap. Iedereen is verschillend, maar in die sinaasappelsap vind je ook wel een beetje peer of appel.

Thanks boys!

Check SMIB op 3 juli in het Amsterdamse OCCII!

Ster advertentie
Ster advertentie