FunX Amsterdam

Hoe ga je ermee om met weinig geld? #BlijfPositief

  1. Newschevron right
  2. Hoe ga je ermee om met weinig geld? #BlijfPositief

Als je in de schulden zit, of even wat minder geld te besteden hebt, dan sta je vaker voor dilemma's. Ga je wel of niet die nieuwe broek kopen, uit eten met je partner of mee uit met je vrienden? Reporter Vanessa vroeg in Amsterdam aan de mensen op straat hoe zij zich voelen als ze minder geld te besteden hebben. En maakt geld wel of niet gelukkig?

"Als ik minder geld heb, dan ben ik minder sociaal en ga ik minder uit."

"Je voelt je anders, onzeker en minder gelukkig."

"Over het algemeen denk ik voor ik het weet staat er weer geld op mijn rekening."

"Als je meer geld hebt dan voelt het alsof je meer kan bereiken."

"Geld maakt niet gelukkig, dat ligt eraan wat je thuissituatie is. Als je geen familie of partner hebt, dan maakt geld niet gelukkig."

psychische klachen

Schulden hebben is al vervelend genoeg. Maar vaak komen er ook nog psychische problemen bij kijken. Azzedine el Haddar is hulpverlener bij Dynamo in Amsterdam en heeft elke dag te maken met jongeren die in financiƫle problemen zitten. Rutger sprak hem er in Jouw Stad Amsterdam over.

"Als iemand schulden heeft, ga ik eerst kijken wat de situatie precies is. Welke schulden heeft deze persoon? Vervolgens maak ik een plan van aanpak en zoek ik naar de juiste weg om de schulden op te lossen."

De jongeren die Azzedine helpt, hebben vaak rond de 10.000 euro aan schulden. Vaak is het voor de jongeren lastig uit de schulden te komen, omdat ze geen stabiele situatie hebben. Ze hebben geen vast werk of kunnen hun opleiding niet afronden vanwege problemen. Deze lastige periode kan uiteindelijk psychische problemen veroorzaken.

"Psychische klachten die vaak voortkomen uit schulden zijn stress en depressie. Dat komt doordat jongeren dan in een uitzichtloze situatie zitten. De schulden stapelen zich op en omdat ze niet weten hoe het verder moet, steken ze hun kop in het zand."

oplossing

Hoe komen deze jongeren uit dit psychische dal? Hulpverlener Azzedine verwijst jongeren vaak door en vraagt of ze zelf behoefte hebben aan extra begeleiding.

"Meestal is het ook de eis van de schuldhulpverlening om iemand door te verwijzen. Schuldhulpverlening is meer dan alleen schulden oplossen. Wij werken samen met veel verschillende instanties die op dit gebied gespecialiseerd zijn."

Een laatste advies van Azzedine is dat je bij schulden moet communiceren met familie en vrienden. De eerste stap naar een oplossing is om erover te praten. Het laatste dat je moet doen is je kop in het zand steken, want daar kom je juist niet verder mee.

Ster advertentie
Ster advertentie