FunX Amsterdam

Amsterdamse Daniël (19) mag in Nederland blijven

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Amsterdamse Daniël (19) mag in Nederland blijven

Daniël Buter mag toch in Nederland blijven. De 19-jarige Amsterdammer dreigde te worden uitgezet naar de Dominicaanse Republiek. Het land waar zijn ouders geboren werden, maar waar hij zelf nog nooit wat geweest.

Nachtmerrie

"Ik kan wel huilen van geluk. Eindelijk is mijn nachtmerrie voorbij", vertelt Daniël aan RTL Nieuws. Nu de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) definitief heeft besloten dat Daniël in Nederland mag blijven en een paspoort krijgt, zijn er een heleboel dingen die hij wil doen. "Het eerste wat ik ga doen is werk zoeken, want ik wil graag geld verdienen. En een bankrekening openen want dat kon ik hiervoor niet en ik ga me ook inschrijven voor een studie. Ik kan nu gewoon alles wat ik wil. Ik heb geen grenzen meer!", laat hij aan AT5 weten.

Problemen

De problemen begonnen voor Daniël toen hij een paspoort wilde aanvragen, zodat hij zich kon inschrijven voor een studie. Het bleek dat hij niet in bezit was van de Nederlandse identiteit en de gemeente meldde dat bij IND. Toen Daniël - op aanraden van zijn advocaat - niet bij een gesprek bij de IND verscheen, werd hij opgepakt en naar de vreemdelingendetentie gebracht.

Paspoort

Daniël stond ingeschreven in het Nederlandse paspoort van zijn ouders, maar die lieten hem als baby achter bij zijn grootouders in Amsterdam. Ze zeiden dat ze op vakantie gingen, maar kwamen nooit meer terug. Toen zij afstand deden van hun Nederlandse paspoort, verloor Daniël ook zijn Nederlandse identiteit. Omdat Daniël wel een geldig burgerservicenummer had, kon hij jarenlang zonder problemen meedraaien in de samenleving.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie