FunX Beseft

Wat als je geen passie hebt? "Ik heb eigenlijk helemaal geen duidelijk doel"

foto: Foto ter illustratie | Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Wat als je geen passie hebt? "Ik heb eigenlijk helemaal geen duidelijk doel"

Besef, tegenwoordig lijkt het soms alsof iedereen een bepaalde passie heeft. Je hoeft TikTok maar te openen of de verhalen over hoe belangrijk het volgen van je passie is, vliegen je om de oren. Maar wat als je zelf helemaal geen passie hebt? Met dit dilemma worstelen Yasmine* (21) en Ivy* (24).

Quote

Als ik naar mezelf kijk, dan denk ik: tja, ik heb eigenlijk helemaal geen duidelijk doel dat ik wil bereiken.

Yasmine (21)

Geen doel

De 21-jarige Yasmine loopt al een tijdje met het probleem rond dat ze niet weet wat ze nou echt leuk vindt. Zo heeft ze geen specifieke passie waar ze zich op kan richten. "Soms is dat behoorlijk moeilijk, omdat je om je heen mensen hoort praten over hun passies," vertelt ze. "Als ik naar mezelf kijk, dan denk ik: tja, ik heb eigenlijk helemaal geen duidelijk doel dat ik wil bereiken."

Met name op het gebied van studie en werk vindt Yasmine haar gebrek aan passie lastig. Ondanks talloze gesprekken met docenten, bezoeken aan open dagen en beroepskeuzetesten, weet ze nog steeds niet wat ze echt interessant vindt. Daarom heeft ze gekozen voor de meest brede studie die ze kon bedenken, namelijk International Business: "Dit is al mijn derde studie en ik heb nog steeds het gevoel dat het niets voor mij is. Maar ja, ik moet het toch afronden."

Motivational speakers

Volg je passie en het geld zal volgen. Het is een bewering die vaak naar voren wordt gebracht door motivational speakers op sociale media. Ook succesvolle ondernemers benadrukken graag het belang van passie, waaronder Jeff Bezos, een van de rijkste mensen ter wereld. Zijn belangrijkste advies aan beginnende ondernemers is om iets te vinden waar je interesse en passie naar uitgaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gek

Dit soort boodschappen die je regelmatig terugvindt op social media, zorgen bij 23-jarige Ivy voor onzekerheid. Zelf weet ze namelijk absoluut niet wat haar passie is. Net als Yasmine merkt ze daardoor dat ze geen duidelijk beeld heeft wat ze moet bereiken in het leven. "Maar misschien is dat gewoon mijn karakter", zegt ze. "Het is niet dat ik geen ambities heb, maar ik heb nooit echt dat hele vooruitstrevende gehad. Net als mijn familie ben ik altijd al een beetje gemiddeld geweest. Ik blink nooit ergens in uit."

Op dit moment werkt ze als social media redacteur en hoewel ze dat leuk vindt, is het zeker niet haar passie. "Soms denk ik: het is wel een beetje gek dat ik geen passie heb. Moet ik er niet naar op zoek gaan?"

Wat is een passie?

Wat maakt iets nu eigenlijk een passie? "Als we breder kijken naar wat passie zou kunnen betekenen, is het dat iemand in een flow zit, dat iemand heel veel motivatie heeft voor hetgeen wat zij/hij doet, dat iemand bevlogen is", legt psycholoog Hanan Haddouch uit. "Het betekent dat iemand geen tijdsbesef heeft en dat de activiteit die voortkomt uit de passie, zelfs als het uitdagend is, niet te veel negatieve energie kost. Het levert iemand veel blijdschap en vreugde op."

Quote

Door al die motivational speakers krijgen veel mensen het gevoel dat ze een superleuke of bijzondere baan moeten hebben waar ze enorm gepassioneerd over zijn.

Psycholoog Hanan

Prestatiemaatschappij

Hoe komt het eigenlijk dat de hele wereld zo gefocust lijkt te zijn op het vinden van je passie? Volgens Hanan heeft dat ermee te maken dat we in een maatschappij leven die enorm gefocust is op presteren. "Onze zelfidentiteit is heel erg gekoppeld aan onze prestaties. Als mensen aan je vragen wie je bent, omschrijf je jezelf meestal aan de hand van je beroep." Tegenwoordig heeft werk een bredere betekenis gekregen dan het traditionele model van een kantoorbaan of werken in de fabriek. "Je ziet steeds vaker dat mensen hun geld verdienen met iets waar ze gepassioneerd over zijn."

Geld verdienen met je passie

Ivy en Yasmine zijn niet de enigen die zich opgejaagd voelen om een passie te vinden waarvan ze hun werk kunnen maken. "Door al die motivational speakers krijgen veel mensen het gevoel dat ze een superleuke of bijzondere baan moeten hebben waar ze enorm gepassioneerd over zijn", vertelt Hanan.

Het is fijn als je van je passie je werk hebt gemaakt, maar noodzakelijk is het absoluut niet. "Er zijn een heleboel mensen die hun baan alleen zien als een manier om hun vaste lasten te betalen en daarnaast iets doen wat ze leuk vinden, zonder dat dat geld oplevert." Volgens Hanan kan het juist gevaarlijk zijn om geld te verdienen met je passie: "Want dan komt er ook prestatiedruk bij kijken."

Geen passie

Ook als je überhaupt geen passie hebt, is er niks mis met je. "Je hoeft niet per se ergens goed in te zijn of een activiteit te hebben die je graag wilt doen. Sommige mensen hebben dat niet, en dat is helemaal prima." De bredere vraag is: wat maakt iemand gelukkig? "Voor de een is dat een passie en voor de ander is iets heel anders betekenisvol."

Tevreden

Ivy herkent zich in dit perspectief. Hoewel ze zich soms zorgen maakt over het gebrek aan een passie in haar leven, is ze eigenlijk heel gelukkig met hoe haar leven nu is. "Ik heb geen specifieke hobby's, maar ik luister graag naar muziek en onderneem leuke activiteiten met mijn vrienden en familie. Dat vind ik eigenlijk wel prima. Ik ben tevreden met mijn leven."

Experimenteren

Yasmine heeft echter wel het gevoel dat ze een passie mist in haar leven. Hoe ze dat kan veranderen weet ze niet. Gelukkig heeft psycholoog Hanan daar wel wat tips voor. Zo helpt het volgens haar om te gaan experimenteren met wat je leuk vindt, zonder er meteen veel druk op te zetten. "Doe bijvoorbeeld een korte workshop in plaats van meteen een cursus of loop een dagje met iemand mee."

Maar let op: soms is het gewoon niet het moment in je leven om bezig te zijn met een zoektocht naar je passie, vertelt Hanan. Als je andere prioriteiten hebt, zoals een drukke baan, en aan het einde van de week gewoon wil ontspannen, dan moet je niet heel geforceerd naar een passie zoeken. Dat haalt namelijk alle plezier ervan weg. "Als het op dit moment niet past in je leven dat is dat ook prima. Je moet wel tijd en ruimte hebben voor een passie, ook mentaal."

- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

*In verband met privacy zijn hun namen gefingeerd. De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie