FunX Beseft

Angelo (21) kan soms geen erectie krijgen: "Vooral als ik iemand heel leuk vind"

foto: Ter illustratie: Unsplash
 1. Newschevron right
 2. Angelo (21) kan soms geen erectie krijgen: "Vooral als ik iemand heel leuk vind"

Besef, in Nederland heeft 14 procent van de mannen boven de 40 jaar last van een erectiestoornis. Het probleem speelt echter niet alleen bij oudere mannen. Ook veel jongeren hebben wel eens moeite met het krijgen van een erectie. En dat kan zowel lichamelijke als psychische oorzaken hebben, al is bij seksuologen bekend dat het bij jonge mannen vooral een mentale kwestie is. Angelo* (21) en Ricardo* (28) weten allebei hoe dat voelt en delen hun ervaringen, terwijl seksuologen Astrid en Anne uitleggen wat de oorzaken zijn en hoe je het beste met zulke situaties kunt omgaan.

Quote

Je denkt toch onbewust dat ze genoeg anderen kan krijgen als je niet goed in bed bent.

Angelo (21)

'Hopelijk gaat het goed'

Het is de nachtmerrie van iedere man: geen erectie kunnen krijgen als je op het punt staat om seks te hebben met de persoon met wie je al een tijdje aan het daten bent. Angelo was pas 18 jaar oud toen hij dat voor het eerst meemaakte. Het zorgde voor een ongemakkelijke periode in zijn toenmalige relatie. "Mijn vriendin en ik zagen elkaar eigenlijk alleen in het weekend. Ik dacht iedere week bij mezelf: hopelijk gaat het deze keer goed."

Angelo voelde veel druk om te presteren in bed. "Vaak denken mensen dat je je bedpartner niet aantrekkelijk vindt en daardoor geen stijve kunt krijgen. Maar ik had echt een superknappe vriendin, daar lag het niet aan." Volgens Angelo bracht het juist extra druk met zich mee dat ze knap was. "Je denkt toch onbewust dat ze genoeg anderen kan krijgen als je niet goed in bed bent."

Interne strijd

Bij de inmiddels 28-jarige Ricardo begonnen de eerste ervaringen met erectieproblemen pas op een latere leeftijd. "Ik denk dat het nu twee of drie jaar speelt", legt hij uit. Ricardo zegt dat het bij hem niet per se komt doordat hij iemand 'te leuk' vindt, maar doordat hij gewoonweg niet opgewonden genoeg is, terwijl hij dat wel wil zijn. "Als je bijvoorbeeld al een keer seks hebt gehad, maar weet dat zij nog niet volledig aan haar behoeften is gekomen. Dan wil je daarna graag nog een keer om haar te verwennen."

Volgens Ricardo neemt hij zich dan voor om voor nog een 'ronde' te gaan. "Maar zodra je daar aan wil beginnen, merk je dat je kleine vriend niet meewerkt." Hij noemt het een interne strijd die veel energie kost. "Je mind is dan zo erg gefocust op het krijgen van een erectie, dat je op dat moment niet meer bezig bent met wat er in de kamer gebeurt. Ondanks dat ze alles doet waar je in je wildste fantasieën over gedroomd hebt, lukt het je gewoon niet meer om een stijve te krijgen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opgewonden en ontspannen

Maar hoe kan het dat je geen erectie kunt krijgen, terwijl je dit wel graag wil en seksueel geprikkeld wordt? Volgens Astrid van Sexuoloog.nl moet je zowel opgewonden als ontspannen zijn om een stijve penis te krijgen. "Dan is de kans het grootst dat je een erectie krijgt. Terwijl veel jonge mannen juist bezig zijn met presteren en 'het laten lukken', geeft dat stress waardoor je moeilijker een erectie krijgt. En ze zijn hierdoor minder bezig met het erotische spel, waardoor ze minder opgewonden raken." Volgens Astrid hebben veel mannen ook last van anticipatie-angst. "Dat betekent dat ze al ruim van te voren angstig zijn dat het op het moment suprême niet gaat lukken."

Meest voorkomende oorzaken

Astrid zet de meest voorkomende oorzaken van erectieproblemen bij jongeren op een rijtje:

 • Veel jonge mannen vinden het lastig om te praten over hun seksuele wensen. Dat kan er voor zorgen dat een jongen niet op de gewenste manier wordt gestimuleerd op seksueel gebied. De behoeftes waar hij naar op zoek is worden niet bevredigd, wat zich kan uiten in verveling of zelfs frustratie.
 • Een sekspartner kan druk uitoefenen, wat juist averechts werkt. De verwijten, negatieve non-verbale communicatie en/of cynisme van de bedpartner maken de kans groter dat de man minder op zijn gemak is, minder opgewonden is en dus ook minder makkelijk een erectie kan krijgen.
 • Het komt regelmatig voor dat jongeren bang zijn dat er geroddeld gaat worden in de vriendengroep, op school of op het werk als mensen erachter komen dat ze geen erectie hebben kunnen krijgen. Ook dat levert extra stress en angst op.
 • Veel jongeren hebben moeite met het krijgen van een stijve penis als ze iemand héél erg leuk vinden. Ze willen dan zo graag dat het lukt, waardoor ze nog meer stress ervaren en de kans nog groter wordt dat ze geen erectie krijgen.

Sfeer verpesten

Het niet kunnen krijgen van een erectie is volgens Angelo veel meer dan alleen een tegenslag op seksueel gebied. "Ik merkte dat ik de sfeer in de slaapkamer echt verpestte als ik geen erectie kon krijgen. Ik was zo erg bezig met het forceren van een stijve, dat ik niet eens meer genoot van wat zij met me deed", zegt hij over zijn ervaringen. "Tegelijkertijd merkte ik aan haar dat de moed in haar schoenen zakte, omdat er bij mij geen beweging inzat, ondanks alle moeite die zij er instak."

Ook Ricardo merkte dat er een ongemakkelijke situatie ontstond als hij geen erectie kon krijgen. "Er komt gewoon een vervelende vibe en hoe harder je er tegen vecht, hoe vervelender het wordt." Volgens hem is het op een gegeven moment lastig om te genieten van de prikkels die je ervaart. "Je ziet dat je partner enorm haar best doet, maar het gevoel van bevestiging waar ze naar op zoek is, blijft uit. Daardoor wordt ze onzeker en dat voel jij ook. De situatie gaat van kwaad tot erger."

Vicieuze cirkel

Angelo legt uit dat er een vicieuze cirkel ontstaat waar je bijna niet uit kunt komen. "Op het moment dat je in de gaten hebt dat zij er ook moedeloos van wordt, ga je weer heel erg je best doen om je te concentreren op je erectie, waardoor het dus juist niet lukt omdat je er te obsessief mee bezig bent." Volgens hem kun je dan eigenlijk beter stoppen met de seks. "Maar dat is superongemakkelijk, omdat het even daarvoor nog superintiem was en jullie samen naar dit moment hebben toegewerkt. Dat gevoel is gewoon superkut, er is geen ander woord voor."

Quote

Ik voelde me echt een pussy.

Ricardo (28)

Andere veelvoorkomende oorzaken

Astrid noemt nog een aantal andere veelvoorkomende oorzaken van erectieproblemen bij jongeren:

 • Sommigen hebben moeite met het krijgen van een erectie als ze een condoom om willen doen. Dat is heel begrijpelijk en heel normaal. Want op het moment dat ze een condoom omdoen, ervaren ze stress om het condoom goed om te krijgen en zijn ze minder opgewonden. Ook het uitproberen van een ander standje kan stress geven.
 • Ook veel jongeren met onzekerheid of een lage zelfwaardering, soms gekoppeld aan een pornoverslaving, kampen met erectieproblemen. Een geslachtsgemeenschap kan dan extra stress geven.
 • Veel jongeren ervaren ook erectieproblemen als ze nadenken over het feit dat ze hun vrouwelijke sekspartner ongewenst zwanger zouden kunnen maken. Dit schiet bij sommige mannen door het hoofd terwijl ze in de slaapkamer bezig zijn.
 • Ook mensen die juist seks willen om zwanger te worden, krijgen te maken met erectieproblemen. De man ervaart extra stress doordat hij moet presteren om een kindje op de wereld te zetten.
 • Veel mensen zullen weten dat drank en drugs gecombineerd met moeheid niet helpen om een erectie te krijgen.

Onzeker

Volgens Angelo kun je beiden op dat soort momenten niet veel goeds doen of niet veel goeds zeggen. Desondanks probeerde hij zijn bedpartner wel gerust te stellen. Angelo zei dan dingen als "Het ligt echt niet aan jou, schat" of "Sorry, ik weet ook niet hoe dit kan", terwijl hij voelde dat zijn mannelijkheid werd aangetast. Ook Ricardo vond dat hij tekort schoot. "Ik voelde me dan echt een pussy."

Tegelijkertijd merkten beide mannen dat hun partner er ook onzeker van werd. "Ik kan me voorstellen dat ze denken dat het probleem bij hen ligt", zegt Angelo. "Misschien is het vergezocht, maar soms is het juist een compliment als een man geen erectie kan krijgen. Dan vindt hij je zo leuk dat hij zich van zijn beste kant wil laten zien. Dat moeten ze eigenlijk beseffen."

(On)begrip

Ondanks het vervelende gevoel dat mannen overhouden aan een seksuele ervaring met erectieproblemen, merkt Anne van Seksuologen Met Twee dat veel partners in eerste instantie vooral heel begripvol zijn. "Bij de koppels die ik heb geholpen, willen partners de mannen echt wel de tijd geven om eraan te werken. Daarnaast staan ze er ook zeker voor open om hen daarbij te helpen en nieuwe dingen uit te proberen."

Maar als het resultaat uitblijft, kan de situatie volgens Anne inderdaad zorgen voor onzekerheid. "Dan beginnen partners zich toch dingen af te vragen als: 'Ben ik wel sexy genoeg?' en 'Doe ik het wel goed?'. Dat zorgt eigenlijk weer voor nog meer druk bij de man, die op zijn beurt wil laten zien dat ze goed genoeg is en het niet aan haar ligt." Ook Anne zegt dat er een vicieuze cirkel ontstaat. "De kans is echter klein dat het dan gaat lukken, omdat de druk om te presteren nog hoger is dan voorheen." Volgens haar hebben partners, ondanks hun goede bedoelingen, niet altijd door met wat voor druk ze mannen opzadelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Praten met vrienden

Als je als man zijnde kampt met struggles, lijkt het logisch om dat met je vrienden te bespreken. In de praktijk blijkt dat echter lastiger als het gaat om dingen die te maken hebben met seks. Ook voor Angelo geldt dat hij de erectieproblemen lange tijd voor zichzelf heeft gehouden. "Ik durfde er niet over te praten met mijn vrienden."

Toen hij het eenmaal aan een goede vriend verteld had, was hij er eigenlijk weinig mee opgeschoten. "Hij probeerde begripvol te reageren, maar ik merkte dat hij het niet echt begreep. Hij had het duidelijk nog niet meegemaakt en we waren ook pas 18 jaar oud toen." Na het gesprek met zijn mattie begon Angelo nog meer aan zichzelf te twijfelen. "Ik voelde me onbegrepen en het gesprek maakte me nog onzekerder, omdat ik het gevoel had dat ik raar was."

Meest voorkomende seksuele probleem

Volgens seksuoloog Astrid is het meest voorkomende seksuele probleem bij jonge mannen dat ze geen erectie kunnen krijgen of geen erectie kunnen houden. Maar hoe kan het dat dit probleem speelt bij zoveel mensen, terwijl er bijna niet over gesproken wordt? "Veel mensen denken dat een erectieprobleem alleen voorkomt bij oude mannen, maar dat is écht niet zo. Alle mannen, van jong tot oud, ervaren soms dat de erectie er niet is op momenten dat ze die wel zouden willen hebben. Dat is volkomen normaal! Dat heeft iedere man. De meeste mensen praten niet openlijk over hun seksleven. Daardoor krijgt de maatschappij een vertekend beeld van hoe mensen seksualiteit daadwerkelijk beleven."

Niet alleen

Ricardo was juist degene bij wie zijn mattie aanklopte om zijn struggles te delen. "Ik was toen denk ik 24 jaar oud. Hij besprak met mij dat hij last had van erectieproblemen en wanneer dat dan gebeurde. Op dat moment wist ik niet dat dit echt een ding was en begreep ik hem niet." Niet veel later begonnen de problemen ook bij Ricardo. "Misschien dat het door het gesprek met hem juist in mijn hoofd is gaan zitten, haha." Een voordeel voor Ricardo was dat hij meteen wist bij wie hij terechtkon om zijn ervaringen te delen.

Volgens Ricardo is het bij hem in de vriendengroep zo dat het taboe steeds meer verdwijnt. "Misschien komt dat ook door de leeftijd", zegt hij over die ontwikkeling. "Weet je wat gek is? Echt iedereen heeft het wel eens meegemaakt op deze leeftijd." De jongens kunnen er nu zelfs samen om lachen en geven elkaar tips. "We vertellen elkaar bij welke meiden het ons is overkomen, hoe we het hebben proberen op te lossen of hoe we het juist erger hebben gemaakt. Het is fijn dat je je leed met elkaar kunt delen. Daardoor voel je je niet alleen."

Quote

Geloof me, iedereen heeft het wel eens meegemaakt.

Ricardo (28)

'Was het weer zover!?'

Vanwege het feit dat Ricardo het met zijn vrienden kan bespreken als het krijgen van een erectie niet lukt, kijkt hij ook anders naar de situatie als het hem overkomt. "Ik baal er nog steeds van, maar ik kijk er eigenlijk ook soort van naar uit om het aan mijn vrienden te vertellen, haha." Volgens hem liggen de jongens altijd in een deuk. "Het is gewoon een grappig onderwerp nu. We hebben echt zoiets van: oh nee, was het weer zover?!"

Daarnaast delen de jongens ook succesverhalen met elkaar en geven ze elkaar tips. "Bijvoorbeeld als het gaat om op welke plekken je geraakt wil worden en hoe je toch opgewonden kan raken op momenten dat je erg bezig bent met het krijgen van een erectie. Dat heeft me zeker geholpen", vertelt Ricardo, die blij is dat hij het onderwerp bespreekbaar kan maken. Volgens hem hoeven jongeren van boven de 25 zich niet te schamen om dit soort dingen met hun vrienden te bespreken. "Geloof me, iedereen heeft het wel eens meegemaakt."

Opluchting

Volgens Ricardo is het goed als iemand in een vriendengroep er als eerst over begint. "Gooi het een keer op tafel. Voordat je het weet, beginnen anderen ook hun verhalen met je te delen." Ricardo maakte onlangs nog mee dat een mattie van hem erachter kwam dat hij niet de enige was die last had van erectieproblemen. "Hij is nu 28 en hoort nu voor het eerst dat vrienden van hem dit ook hebben. Het is aan de ene kant zonde dat hij het vijf jaar lang voor zichzelf heeft gehouden. Maar aan de andere kant is het toch prachtig dat hij nu die opluchting ervaart en beseft dat hij niet raar is? Door er open over te zijn kun je elkaar echt helpen."

Focus verleggen

Een van de tips die Ricardo van zijn vrienden kreeg, was om zijn bedpartner op een andere manier te bevredigen als hij moeite had met het krijgen van een erectie. Zo zou de sfeer niet direct omslaan en zou zijn partner alsnog kunnen genieten van het moment. "Op wonderbaarlijke wijze lukte het me dan soms om de schroom van me af te gooien en weer te genieten van het spel", vertelt hij trots over die momenten.

Volgens seksuoloog Anne is het echter niet wonderbaarlijk dat het weer wil lukken als je de focus verlegt naar iets anders. "Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist als je niet meer bezig bent met je penis, voel je je weer op je gemak." Volgens haar is er ook een belangrijke rol voor de partner weggelegd. "We denken vaak: oh, hij krijgt een slappe, ik moet er iets mee doen. Maar juist als je dan toestuurt naar andere dingen, zoals zoenen of masseren, zal je zien dat de erectie vanzelf weer komt."

Tips

Anne zet tot slot nog een aantal belangrijke tips op een rijtje voor jongeren die soms te maken hebben met erectieproblemen:

 • Als je merkt dat je te veel in je hoofd bezig bent met of het wel goed gaat, stop je met de handelingen en kies je ervoor om je partner te bevredigen. Doe even alsof je penis niet meer bestaat. Dat klinkt misschien heel tegenstrijdig, maar op die manier kun je loskomen van je negatieve gedachten.
 • Leg het probleem niet bij je partner neer, zo van: jij moet hem nu stijf zien te krijgen. Daardoor krijg je alleen maar een vervelende sfeer, terwijl je bedpartner waarschijnlijk ook alleen maar zijn of haar best probeert te doen. Kijk samen hoe je elkaar opgewonden kunt krijgen, zonder te veel bezig te zijn met de penis.
 • Haal de druk eraf door te zoeken naar afleiding. Je kunt bijvoorbeeld zoenen, masseren en focussen op andere lichaamsdelen waar je opgewonden van raakt. Je zult zien dat als je later terugkomt bij je penis, je veel makkelijker een erectie krijgt.
 • Probeer weer vertrouwen te krijgen in je penis. Dit kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door het uitvoeren van bekkenbodemoefeningen, ook wel kegeloefeningen genoemd. Een erectie ontstaat namelijk onder andere door spieren die aanspannen. Als je die spieren een aantal keer per week traint, kun je vertrouwen terugwinnen voor in de slaapkamer. Je weet dan dat je je spieren goed voorbereid hebt, waardoor je minder bang zult zijn om te falen.
 • Als je vaak het gevoel hebt gehad dat je 'gefaald' hebt, is het van belang om je successen ook bij te houden. Hou ook de keren bij dat het wél goed gaat. Op die manier print je nieuwe, positieve ervaringen over de negatieve ervaringen heen. Ook daardoor win je vertrouwen terug.
 • Ga niet kijken naar porno om te checken hoe andere mannen het doen. Besef dat porno nep is en dat het allemaal acteurs zijn, die tussendoor ook gewoon pauzes hebben en niet twintig tot dertig minuten lang een erectie hebben. Het is niet per definitie zo dat je van porno kijken erectieproblemen krijgt, maar wees je ervan bewust dat dit niet de realiteit is.
 • Probeer te praten met mensen in je omgeving als je je daar comfortabel bij voelt. Je bent waarschijnlijk niet de enige met dit probleem, bijna iedere man maakt dit wel eens mee. Wellicht is het prettig om je ervaringen te delen en te beseffen dat je niet raar bent. Dit kan eventueel ook met een seksuoloog.

*Wegens privacyredenen is de naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

Ster advertentie
Ster advertentie