Close-up

Romée (23): "Met #ditispaseenwereldcup bestrijden we menstruatiearmoede in Oost-Afrika"

foto: Romée
  1. Newschevron right
  2. Romée (23): "Met #ditispaseenwereldcup bestrijden we menstruatiearmoede in Oost-Afrika"

"Een veel voorkomend probleem in ruraal Oost-Afrika is menstruatiearmoede. Veel meisjes willen naar school, maar kunnen heel vaak niet gaan als ze ongesteld zijn doordat ze geen geld hebben om menstruatieproducten te kopen. Dat betekent dat ze allerlei alternatieve, onhygiënische producten gebruiken, zoals oude sokken en lappen stof. Door het gebrek aan goede menstruatieproducten blijven veel meisjes thuis tijdens hun menstruatie, waardoor ze zeker tien weken school per jaar missen.

Met Join for Joy hebben we een programma waarmee we basisschoolleraren in Kenia, Malawi, Oeganda en Zambia opleiden om sport- en spelactiviteiten in te zetten als lesmethode. Dit doen we enerzijds om kinderen te stimuleren om naar school te gaan en anderzijds om spelenderwijs taboeonderwerpen bespreekbaar te maken. We willen kinderen vooral weerbaar maken en kennis meegeven. Daarom is elk spel gekoppeld aan sociale thema's en life skills.

Het WK voetbal zagen we als ideaal moment om met onze campagne #ditispaseenwereldcup te starten. Hiermee willen we een veel belangrijkere cup dan de wereldcup onder de aandacht brengen, namelijk de menstruatiecup. Zo'n menstruatiecup is ontzettend belangrijk, omdat meisjes in Oost-Afrikaanse landen daardoor gewoon naar school kunnen.

We zien dat meisjes ontzettende grote achterstanden oplopen door iedere maand een hele week school te missen. Op een gegeven moment is dat niet meer in te halen en zien we dat ze stoppen met school. Dat leidt dan weer tot een verhoogde kans op tienerzwangerschappen, uithuwelijking of financiële afhankelijkheid. Door een menstruatiecup kunnen dat soort situaties vermeden worden.

Veel meisjes vinden het spannend om zo'n cup te gebruiken. Er wordt soms gedacht dat een menstruatiecup je buik in kan schieten of dat het ervoor zorgt dat je geen maagd meer bent. Daarom is het heel prettig dat we met Join for Joy maandelijkse schoolbezoeken doen nadat we de cups hebben uitgedeeld. Het zorgt ervoor dat we de meisjes voldoende begeleiding kunnen blijven bieden. Als de cups zijn uitgedeeld, legt een expert de meisjes uit hoe menstruatiecups werken en hoe ze op een hygiënische en juiste manier gebruikt worden. Zo zorgen we ervoor dat de cups goed terechtkomen en goed gebruikt worden.

Met #ditispaseenwereldcup zamelt Join for Joy geld in om 12.000 meisjes in Malawi en Zambia te voorzien van een menstruatiecup. De actie wordt goed gesteund. Zo heeft mediabedrijf blowUP media ervoor gezorgd dat de actie op maar liefst 17 grote schermen door heel Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Eindhoven wordt getoond. Ook heeft stichting Den Brinker 100 cups gedoneerd en Contribute Foundation maar liefst 6000 cups. Tot nu toe zijn er al bijna 10.000 menstruatiecups gedoneerd, dus we zijn goed op weg om ons doel te behalen. Uiteraard kunnen mensen ook na 18 december blijven doneren. Een cup kost maar 5 euro en kan de toekomst van een meisje voorgoed veranderen."

- Romée Nieuwland (23), Partnerships & Marketing Manager bij Join for Joy

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie