Close-up

Ensa (26): "Ik ben zonder concreet plan naar Indonesië verhuisd en leef nu mijn droom"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Ensa (26): "Ik ben zonder concreet plan naar Indonesië verhuisd en leef nu mijn droom"

"Ik ben geboren in Indonesië en ben op jonge leeftijd met mijn ouders naar Nederland gekomen. De laatste jaren had ik steeds meer de drang om terug te gaan naar mijn roots. Ik heb een eigen webshop, genaamd Vasenza Living, waarmee ik uit Indonesië geïmporteerde spullen in Nederland verkoop. Ik wilde graag naar het land toe gaan om inspiratie op te doen en lokale ondernemers te helpen door bij hen mijn inkopen te doen.

Helaas was het vanwege de pandemie niet mogelijk om naar Indonesië te gaan. Dat was een moeilijke periode voor me. Ook de '9-tot-5 mentaliteit' in Nederland was ik een beetje zat. Ik wilde gewoon meer genieten en werken om te leven, niet leven om te werken. Ik nam mezelf voor dat ik naar Indonesië zou gaan zodra de grenzen open zouden zijn.

Uiteindelijk boekte ik in april een one-way ticket naar Indonesië. Ik zou een maand later vertrekken en was heel erg blij met de support van mijn ouders en vriendinnen. Om eerlijk te zijn vond ik het supereng: je weet natuurlijk niet hoe het leven daar gaat zijn. Misschien wil je na een maand wel weer terug naar huis? Toen het steeds dichterbij kwam, vroeg ik mezelf af: wat ga ik daar in hemelsnaam doen?

Het werd allemaal ineens echt. Ik moest mijn huis opruimen, shit regelen, dingen opzeggen. Ik had geen concreet plan en kreeg anxiety bij de gedachte dat ik daar lange tijd in mijn eentje zou verblijven. Dat werd nog erger toen ik op Schiphol uitgezwaaid werd door mijn familie en vrienden. Ik heb zo hard gehuild dat er geen tranen meer over waren. En dan had ik nog geluk dat mijn moeder de eerste maand met me meeging.

De eerste maand zijn mijn moeder en ik bij familie langs geweest en hebben we samen veel leuke dingen gedaan. Daarna ging mijn moeder terug naar Nederland en dacht ik bij mezelf: Ensa, wtf ben je eigenlijk aan het doen? Je bent letterlijk aan de andere kant van de wereld. Je kent niemand en bent helemaal alleen.

Hoe verdrietig ik ook was, ik voelde me wel thuis in Indonesië. Als dat niet het geval was, was ik al veel eerder terug naar Nederland gegaan. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik uit mijn comfortzone moest stappen om nieuwe connecties te maken. Je wil natuurlijk ook meer van het eiland ontdekken en bijvoorbeeld naar fissa's toe, maar dat soort dingen ga je niet heel snel in je eentje doen. Ik besloot toen om alleen uit te gaan, dat was supereng. Maar als je dan ziet hoe snel je nieuwe mensen leert kennen en vrienden maakt, geeft dat alleen maar vertrouwen voor de toekomst.

Ik wilde een ander soort leven ervaren, hard werken combineren met genieten en inspiratie opdoen voor mijn webshop, maar wat ik precies ging doen, wist ik niet. Ik had geen concreet plan, maar alles viel op een gegeven moment op zijn plek toen ik de Instagram-pagina We Like Bali een berichtje stuurde. Ik volgde het account al superlang en dacht altijd al bij mezelf: hoe tof zou het zijn als ik op Bali langs de dikste villa's, hotels en restaurants kan gaan om daar content te maken?

I took my chance en vroeg of ze hun team wilden uitbreiden. Ik liet weten dat ik op Bali was, een verblijfsvergunning had en ervaring had met social media. Na het drinken van een kopje koffie ontstond er meteen een klik. Toen ben ik een keer meegegaan naar een shoot en konden we het ook op persoonlijk vlak erg goed vinden. En nu ben ik gewoon part of the We Like Bali-family!

Inmiddels ben ik dus al bijna acht maanden in Indonesië en kan ik eerlijk zeggen dat ik mijn draai heb gevonden. Ik had voor mijn vertrek niet kunnen dromen dat ik dit leven zou leiden. Ik besteed in ieder geval een aantal uur per dag aan het maken van reels en content voor de socialmediakanalen van We Like Bali. Daarvoor bezoek ik restaurants, villa's en hotels, waar ik dope foto's en video's probeer te maken. Daarnaast doe ik andere freelance-klusjes en heb ik veel nieuwe ideeën opgedaan voor mijn webshop.

Binnenkort ga ik 'op vakantie' naar Nederland om mijn vrienden en familie te bezoeken. Ik heb ze al heel lang niet gezien en mis ze supererg. Na een vakantie van vijf weken, kom ik terug op Bali en blijf ik hard werken aan de mooie dingen waar ik mee bezig ben. Mijn droom was altijd om half in Nederland te wonen en half in Indonesië: dat ik eigenlijk zelf kan beslissen waar ik wil zijn. Ik kan niet geloven dat dit mijn leven nu is. Ik ben echt trots op mezelf, want ik ging voor mijn vertrek door een hele moeilijke periode.

Dit jaar heeft me echt doen beseffen dat je alles kunt doen in je leven wat je maar wil. Het zal niet makkelijk zijn en je zult jezelf misschien afvragen of je de juiste keuzes maakt, maar op een gegeven moment valt alles op zijn plek. Het is belangrijk om in jezelf te blijven geloven en vooral niet te geloven in mensen die zeggen dat dingen niet kunnen of niet mogelijk zijn. Luister naar je droom en ga er gewoon voor. Je zult jezelf dankbaar zijn."

- Ensa (26)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie