Close-up

Joey (26): "Ik help mensen meer zelfvertrouwen te krijgen door middel van sport"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Joey (26): "Ik help mensen meer zelfvertrouwen te krijgen door middel van sport"

"Als kind was ik altijd heel verlegen en rustig. Ik was veel samen met mijn broer, die tien jaar ouder is dan ik. Ik leefde eigenlijk onder zijn hoede en pas toen hij weg was, durfde ik meer uit mijn schulp te kruipen. In die periode voetbalde ik op hoog niveau en mijn droom was dan ook om profvoetballer te worden. Ik dacht nergens anders aan. Maar op een gegeven moment kom je op een leeftijd dat je gaat beseffen dat het niet gaat lukken. Toen ben ik begonnen met fitness.

Tijdens de coronapandemie moesten de sportscholen dicht en zocht ik naar een manier om toch te kunnen blijven trainen. Ik kreeg toen 1000 euro van mijn oma om fitnessmateriaal te kopen en trainde bij haar in de tuin. Na het trainen at ik dan nog even een broodje bij mijn oma, dat was wel echt een gezellige tijd.

Veel mensen waren in die periode op zoek naar een plek om te sporten. Ze kwamen dan bij mijn oma langs en zo begon ik mensen te begeleiden met oefeningen. Voordat ik het echt doorhad, was ik regelmatig een klein groepje mensen aan het trainen. De groep werd al snel groter en op een gegeven moment kwamen er de hele dag door mensen langs in de schuur bij mijn oma.

Ik merkte dat ik moest uitbreiden en koos ervoor om een partytent aan te schaffen, zodat mensen bijvoorbeeld niet in de regen hoefden te staan. In die tent gaf ik dan personal training. In de zomer ging dat goed, maar in de winter was het wel wat lastiger, haha. Als ik er nu op terugkijk, was het wel echt een leerzame periode.

Ik heb veel grappige dingen meegemaakt, zoals dat mijn oma me een keer midden in de nacht opbelde, omdat de partytent door de storm bij haar op het dak was gewaaid. Toen ging ik daar 's nachts heen om samen met mijn oma die tent van het dak af te halen. Ik ben blij dat ik dat soort dingen heb meegemaakt. Het laat me beseffen van hoe ver ik gekomen ben.

Bij mij in het dorp is er een jongen die eigenlijk hetzelfde deed als ik. We hebben vroeger samen gevoetbald en kwamen op het idee om samen een gym te beginnen. We hebben misschien wel een jaar lang, iedere week, nagedacht over hoe we het wilden aanpakken. Waar staan we voor? Wat willen we overbrengen? Wat wordt onze naam? We vonden het belangrijk om daar goed over na te denken.

Uiteindelijk hebben we gekozen voor de naam Club Confidence. Met onze gym willen we mensen door middel van sport helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. De naam staat heel dichtbij wie we zijn. Ik kan namelijk eerlijk zeggen dat ik vroeger heel weinig zelfvertrouwen had. Ik durfde bijna niet te praten. Niet omdat ik niet wilde praten, maar omdat ik bang was dat ik niet leuk genoeg zou zijn. Dat is echt een f*cked up gevoel.

Als je zelfvertrouwen hebt, ervaar je het leven op een hele andere manier. Als mensen net bij ons komen trainen, valt het me vaak op dat ze zich een beetje inhouden. Voor mij was sport een essentieel onderdeel om als persoon te kunnen groeien en mezelf te kunnen zijn. Ik wil dat graag delen met andere mensen en hen helpen om lekkerder in hun vel te zitten.

Het valt me vaak op dat mensen die net bij ons komen trainen zich een beetje inhouden. Maar door ze op een leuke manier met oefeningen te begeleiden, groeit hun vertrouwen en zitten ze op een gegeven moment lekkerder in hun vel. Omdat ik zelf weet hoe het voelt om weinig zelfvertrouwen te hebben, maakt het me nog trotser als ik zie dat ze dan uit hun schulp durven te kruipen. Ik krijg daar zoveel energie van. Dat is voor mij het mooiste wat er is.

Veel mensen vragen me hoe ze een eigen gym kunnen beginnen. Mijn advies is om klein te beginnen en stap voor stap uit te bouwen. Veel mensen die bij mijn oma kwamen trainen, trainen nu nog steeds in onze gym. Voor hen is het mooi om te zien welke weg ik heb moeten afleggen. Ik denk dat het alleen maar bevestigt dat als je in jezelf blijft geloven, hard blijft werken en anderen met een goede intentie probeert te helpen, de rest vanzelf wel komt."

- Joey (26)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie