Close-up

Sanam (24): ''Praat met iemand over je eenzaamheid, dat heeft mij ook geholpen''

  1. Newschevron right
  2. Sanam (24): ''Praat met iemand over je eenzaamheid, dat heeft mij ook geholpen''

"Ik ging naar Ierland om carrière te maken als stewardess. Ik dacht: ik krijg mijn droombaan op een gouden dienblad gepresenteerd. Toen ik daar kwam, bleek dat tegen te vallen. De kamer die ik van tevoren had geregeld bleek heel afgelegen te zijn en in een slechte buurt. Ik kende daar niks, had bijna geen spullen en was op mezelf aangewezen. Ik begon me af te vragen of ik wel de juiste keuze had gemaakt.

Het leven als een stewardess is best eenzaam. Iedereen noemt mij een 'social butterfly', maar in Ierland was het heel moeilijk om vrienden te maken. Mensen dachten dat ik altijd op vakantie was, maar dat is niet zo. Ik was altijd aan het werk en op mijn vrije dagen wilde ik eigenlijk alleen maar slapen. Ook vond ik het zwaar om leuke dingen, zoals verjaardagen van familieleden, te missen.

Ik voelde me eenzaam. Ik heb heel veel gehuild. Maar in het begin durfde ik er met niemand over te praten. Mijn vriendinnen begrepen me ook niet. Zij zagen me als wandelende vliegticketmachine en dachten: 'het is je droombaan, wat klaag je nou?' Ik kreeg veel conflicten met hen, omdat ze niet begrepen waarom werk zoveel van mijn tijd opslokte. Na een tijdje besloot ik niet meer met hen om te gaan.

Het voelde echt alsof ik plotseling voor een afgrond stond en ik eigenlijk moest kiezen tussen mijn familie en hetgeen wat ik kende of iets waarvan ik altijd al had gedroomd. Op een gegeven moment had mijn moeder door dat er iets met mij was. Toen heb ik verteld dat ik het best zwaar had. Het was fijn om het eindelijk te delen.

Uiteindelijk kreeg ik een kans om in Nederland aan de slag te gaan als stewardess. Maar toen ik eenmaal terug was, bleken er wat addertjes onder het gras te zitten. Het bedrijf had allemaal excuses waarom ik nog niet kon beginnen. En toen kwam corona en stond ik alsnog met lege handen.

Het verlies van mijn baan en de coronasituatie vielen mij heel zwaar. Ik kan slecht tegen thuiszitten en social distancing was het ergste wat mij kan overkomen.

Inmiddels ben ik begonnen met iets compleet anders. Ik ben weer aan het studeren: een opleiding tot Engels docent. Ik hou er niet van om thuis te zitten zonder plan. Het is een hele grote verandering, maar wel heel fijn. Ik voel me nog steeds eenzaam, maar helpt dat ik in een nieuwe klas zit, omringd door mensen die hetzelfde willen in het leven als ik.

Aan anderen die eenzaam zijn, zou ik de tip willen geven om erover te praten. Krop het niet op, want dan ga je jezelf alleen maar pijn doen. Het is niet erg om iemand aan te spreken als je het zwaar hebt. Ook al is het iemand die je via social media kent. Mij heeft het geholpen. Ik probeer me nu te focussen op de mensen die mij altijd gesteund hebben."

- Sanam (24)

CLOSE UP

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie