Close-up

Joachim (19): ''Ik wil laten zien dat freerunnen voor iedereen is''

foto: Joachim
  1. Newschevron right
  2. Joachim (19): ''Ik wil laten zien dat freerunnen voor iedereen is''

''Sporten was mijn ding al van jongs af aan. Ik heb zelfs deelgenomen aan de Nederlandse kampioenschappen voor turnen. Zo'n drie jaar geleden kwam het freerunnen op mijn pad door een vriend van mij. Hij was daar veel mee bezig en toen ik hem dat zag doen, dacht ik gelijk: dat wil ik ook proberen. Het begon met simpele oefeningen zoals het springen over lage muurtjes. Maar vanaf die allereerste keer voelde ik al dat freerunnen mijn passie zou worden.

Ik wilde meteen meer uitdaging en ik ging steeds moeilijkere moves proberen. Het mooie eraan is dat je overal kan beginnen en je eigen niveau kan bepalen. Ik besloot om mijn freerun skills te laten zien aan de wereld door middel van social media. Dat werd goed ontvangen en al snel groeide mijn aantal volgers. Op dit moment heb ik 185.000 volgers op Instagram en meer dan 18.000 op TikTok.

Toen ik een aantal jaar geleden begon met het nemen van medicatie voor mijn ADHD en autisme, kwam ik flink wat kilo's aan. Het verschil tussen mijn gewicht voor en na de medicatie is best groot en dat vond ik in het begin best lastig. Maar één ding wist ik zeker: het freerunnen wilde ik niet opgeven. Ook wilde ik graag doorgaan met het maken van content voor mijn socials. In het begin maakte ik me wel zorgen over de reacties van mensen, maar al snel realiseerde ik me dat ik me daar niets van moest aantrekken.

Op straat krijg ik altijd alleen maar positieve reacties, mensen vinden het geweldig om te zien als ik bijvoorbeeld een salto maak. Op mijn socialmedia-accounts krijg ik soms wel haatreacties, waarin mensen zeggen dat ik beter kan stoppen. Maar daar trek ik me niet zoveel van aan. Ik blijf gewoon doen wat ik leuk vind en wat anderen daarvan vinden, is niet mijn probleem.

Mijn droom voor de toekomst is om deel te nemen aan een freerunwedstrijd, het liefst aan een van de grootste, zoals de Red Bull Art of Motion in Griekenland. Daarvoor moet ik eerst nog veel meer trainen en beter worden, maar het is zeker een doel. Daarnaast hoop ik mijn socialmedia-accounts verder uit te bouwen en anderen te inspireren om altijd hun passie te volgen en te doen wat hen gelukkig maakt. Ik wil laten zien dat freerunnen voor iedereen is en dat je je nooit moet laten tegenhouden door wat anderen van je denken.''

- Joachim (19)

Ster advertentie
Ster advertentie