Close-up

Gideon (24): ''De switch van muziek spelen in de kerk naar produceren was niet altijd even makkelijk''

foto: Gideon Frempongfoto: Gideon Frempong
  1. Newschevron right
  2. Gideon (24): ''De switch van muziek spelen in de kerk naar produceren was niet altijd even makkelijk''

"Veel mensen kennen me als GIDEONITE, maar weten niet wie Gideon is. Ik ben geboren in Amsterdam en verhuisde al vroeg met mijn familie naar Almere, waar ik tot op de dag van vandaag woon. Van jongs af aan keek ik al op naar vooral Amerikaanse artiesten en producers. Maar de plek die mij in aanraking bracht met muziek maken, komt toch wel echt uit een andere hoek.

Mijn vader is pastoor en mijn ouders gaan eigenlijk hun hele leven al naar de kerk. Ik ging dan natuurlijk ook mee. In de kerk waren er ook mensen die keyboard speelden, maar op een gegeven moment was er geen pianist meer. Mijn ouders vroegen mij toen: 'Waarom ga jij dat niet doen?'. Ik was toen pas negen of tien jaar oud. Ik ging op pianoles, maar de groepslessen was ik na een maandje al zat. Ik wilde nog steeds leren spelen, maar dan wel op mijn manier. Met de boeken die ik nog had, besloot ik het mezelf aan te leren.

Vanaf dat moment heb ik ongeveer twaalf jaar lang in de kerk gespeeld. Daar leerde ik echt om te improviseren. Wanneer iemand begon te zingen, moest ik diegene begeleiden op de piano en dat meteen voor een grote groep mensen. In het begin ging het soms helemaal fout. Ik dacht dat ik het nooit onder de knie zou krijgen, maar door het gewoon te doen werd ik steeds beter en beter. Dat is toch wel de praktijkervaring die me heeft gebracht tot het punt waar ik nu ben en waardoor mijn liefde voor muziek nog meer is gegroeid.

Het was eigenlijk een combinatie van interesses in muziek en computers die ervoor zorgden dat ik begon met produceren. Die switch van muziek spelen in de kerk naar produceren was alleen niet altijd even makkelijk. Mijn ouders wisten wel dat ik andere muziek maakte, maar waren ook echt strenggelovig en dat vormde soms een blokkade in het produceren. Ze zagen veel dingen snel als 'duivels'. Dit was, door de vaak expliciete inhoud, ook zo bij hiphop. Mijn redding was dat ik gewoon vrij kon produceren als er geen tekst op de track stond. Op het moment dat er tekst op een instrumental kwam, was de reactie meteen: 'Nee dat doen we niet'. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik een lange tijd niet met artiesten kon opnemen.

Al die tijd zag ik muziek als hobby. Ik ging gewoon naar school en werkte ernaast als teamleider bij de supermarkt. Het omslagpunt kwam toen ik mijn propedeuse had behaald. Toen ik in de zomer mijn schuur aan het opruimen was, kreeg ik ineens een ingeving: waarom flikker ik niet alles eruit en bouw ik daar mijn eigen studio? Vanaf dat moment vielen alle beperkingen weg en ben ik het echt serieus gaan nemen. Ik dacht: ik ga het gewoon laten lukken.

Ik volg nu nog steeds mijn studie, maar het wordt wel steeds lastiger om alles te combineren. Wanneer je zeven dagen in de week bezig bent en soms gewoon twee à drie dagen achter elkaar wakker bent, is het lastig om nog een college te volgen. Daarnaast maakte ik tot voor kort ook nog video's. Dit heb ik wel helemaal aan de kant moeten zetten omdat ik gewoonweg niet genoeg tijd had.

Alles wat ik heb gedaan, alle tijd en investeringen, hebben me gebracht tot het punt waar ik nu ben. Mijn doel was altijd om vooruit te gaan, ik wilde altijd meer. Op een gegeven moment kwam Gilbert Bodo op mijn pad. Hij heeft dezelfde visie, namelijk: 'niet treuzelen, gewoon gaan'. Een paar maanden na onze kennismaking startten we het label One Million. Het pand waar we nu in zitten, was eigenlijk boven budget, maar dat zorgde er juist voor dat we nog harder wilden en gingen werken. Naast produceren, werk ik nu ook hard aan het label. We zijn ook meer dan een label, er zit een eigen filosofie achter. We zijn niet uit op geld, maar op good vibes. We willen iets neerzetten waar we met zijn allen trots op kunnen zijn. We willen een inspiratiebron worden voor de rest. Als producer heb ik natuurlijk ook nog mijn eigen doelen. Uiteindelijk wil ik een nummer één-hit scoren en internationale samenwerkingen met bijvoorbeeld Engelse en Franse artiesten aangaan. Dat is waar ik van droom.

De boodschap voor iedereen die iets voor zichzelf wil beginnen, is dat een juiste mindset en discipline essentieel zijn. Daar begint het mee. Sta achter wat je doet, geef honderd procent en dan gaat het gebeuren. Met tachtig procent gaat het niet lukken."

- Gideon (24)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie