Close-up

Anil (30): "Ik reed door 17 landen in 24 uur om aandacht te vragen voor mensenhandel"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Anil (30): "Ik reed door 17 landen in 24 uur om aandacht te vragen voor mensenhandel"

"Mensenhandel is een van de grootste vormen van onrecht, maar het is een thema dat helaas nog zwaar onderbelicht is. Ik vind dat we ons hier allemaal tegen moeten inzetten. Toen ik politiek actief was in Den Haag hoorde ik veel over dit onderwerp. Uiteindelijk heb ik met verschillende survivors van mensenhandel gesproken en besefte ik hoe groot het probleem daadwerkelijk is.

Het doet pijn als je hoort wat voor ellende deze mensen hebben meegemaakt. En het bizarre is dat het iedereen kan overkomen. In Nederland zijn er jaarlijks tussen de 1000 en 1500 registraties, maar besef: dat is nog maar het topje van de ijsberg. Het gaat echt om heel veel mensen. In heel Europa gaat het om wel honderdduizenden mensen. Dat zijn enorme aantallen.

Met Project Pashmina besloot ik vorige maand om aandacht te vragen voor dit probleem door het wereldrecord roadtrippen te verbreken. Dit door binnen 24 uur door 17 landen te rijden. Ik begon in het Limburgse Eijsden en eindigde 24 uur later in Roemenië. Kijk, ik weet natuurlijk dat een roadtrip het probleem niet gaat oplossen. Maar wat we met dit soort acties willen bereiken, is meer awareness creëren over mensenhandel en onze generatie hierover voorlichten. Daarna kunnen we met mensen die zich actief willen inzetten de strijd voortzetten. Het begint bij awareness creëren en dat hebben we met deze roadtrip gedaan.

Het was een toffe ervaring. Ik had verwacht dat de trip zwaarder zou zijn, omdat ik 24 uur achterelkaar wakker moest blijven. Gelukkig kon ik blijven praten met mijn bijrijder, die als cameraman mee was. We hadden ook de hele dag belletjes met bekendheden, onder wie Eljero Elia. Dat deden we om ook hun achterban tijdens livesessies op Instagram duidelijk te maken wat mensenhandel is en wat je ertegen kunt doen.

Er staat nu alweer een nieuwe roadtrip op de planning. Met Project Pashmina willen we de verhalen van slachtoffers van mensenhandel omzetten in roadtrips. Deze mensen zijn bijvoorbeeld via Italië, Spanje of Oost-Europa naar Nederland gekomen. Diezelfde routes willen wij in de tegengestelde richting gaan doen. Onderweg kom je dan steeds meer te weten over wat de slachtoffers hebben meegemaakt, omdat de route gebouwd is op basis van hun verhaal.

We gaan daarom drie routes maken. Daarvoor willen we volgend jaar drie teams van jongeren werven, die uiteindelijk een week lang die trip gaan maken. Het worden niet zomaar roadtrips van punt A naar B. Het is een soort 'escape room on the road'. Onderweg hop je namelijk van opdracht naar opdracht, waardoor je steeds meer over het verhaal van een survivor van mensenhandel te weten komt."

- Anil (30)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie