Close-up

Chaimae (19): "Ik word de eerste vrouwelijke burgemeester van Rotterdam"

foto: Khalid Amakran
  1. Newschevron right
  2. Chaimae (19): "Ik word de eerste vrouwelijke burgemeester van Rotterdam"

"Ik kan niet tegen oneerlijkheid, dat heb ik mijn hele leven al gehad. Ik kan er gewoon niet tegen als mensen geen gelijke kansen krijgen, dan heb ik het gevoel dat ik dat moet oplossen. Zelf ben ik opgegroeid in Rotterdam-Zuid en op m'n veertiende zag ik al dat de omgeving waarin je opgroeit enorm veel invloed heeft op de kansen die je krijgt. En vooral hoe belangrijk een netwerk is. Ik zag dat mijn maatjes uit de wijk vetslim waren en talent hadden, maar doordat ze constant hoorden dat ze 'het toch niet konden', gingen ze het geloven en daardoor de verkeerde kant op.

Ik vind het heel moeilijk om dingen los te laten, vooral als het gaat om jongeren. Ik ben altijd al heel politiek betrokken geweest. Als je op je vijftiende al mocht stemmen, had ik dat gedaan. Ik snapte dan ook niet dat m'n oudere klasgenoten dat niet deden. Ik besloot daarom een debat te organiseren in de klas. Ik dacht: ik ga jullie bewust maken van de politiek.

Toen er een aantal jaar geleden een brief op de mat viel met de oproep voor een jongerenraad in Rotterdam, heb ik geen moment getwijfeld om me aan te melden. Ik wil verschil maken en jongeren helpen aan een goed netwerk. Zelf heb ik door te netwerken namelijk zonder te solliciteren stage gelopen bij de politie en de overheid. Ik ben nu inmiddels twee jaar voorzitter van Young010, een jongerenraad die de gemeente Rotterdam adviseert, bijvoorbeeld over talentontwikkeling. Zo vinden we dat jongeren meer geleerd moet worden dan alleen vakken als Nederlands en wiskunde. Om de grote boze wereld buiten hun eigen bubbel aan te kunnen, hebben ze meer vaardigheden nodig, maar die leren ze nu niet altijd.

Gisteren vond er een grote Jongerentop plaats, waar met en door honderden jongeren werd gesproken over thema's als onderwijs, toekomstperspectief, woonsituatie, maatschappelijke ongelijkheid en mentale gezondheid. We willen er namelijk voor zorgen dat jongeren veerkrachtig uit de crisis komen, want ze zijn er het meest de dupe van. Door die top realiseerde ik me: wow, check hoeveel jongeren mee willen beslissen en mee willen praten. Er wordt zo vaak alleen maar met ze gesproken om het af te kunnen vinken van het lijstje, zonder écht naar ze te luisteren.

Politiek is voor veel jongeren gewoon onbegrijpelijk, maar je hebt het wel nodig om in deze samenleving te kunnen leven. Er wordt heel veel bedacht voor de toekomst, zonder het er met de toekomst over te hebben. Als jongeren het gevoel hebben dat ze meetellen en dat hun stem gehoord wordt, is de Jongerentop daarom voor mij al geslaagd. Natuurlijk zijn we jong, maar we willen graag verschil maken. Zo wil ik de eerste vrouwelijke burgemeester van Rotterdam worden. Ik denk dat ik in zo'n hoge functie veel kan doen op het gebied van maatschappelijke ongelijkheid. En een vrouw aan de top is ook iets wat we missen in deze tijd."

- Chaimae (19)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie