Close-up

Pourya (20): "Om te groeien als mens doe ik voor het eerst mee aan de ramadan"

foto: Privéfotofoto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Pourya (20): "Om te groeien als mens doe ik voor het eerst mee aan de ramadan"

"Ik wilde altijd al een keer meedoen aan de ramadan, maar dit jaar wordt mijn eerste keer. Sinds de coronacrisis ben ik alle kleine dingetjes in het leven meer gaan waarderen. Toen dacht ik: hoe mooi is het als ik die lijn doortrek door mee te doen aan de ramadan?

Vooral op de eerste dag had ik het moeilijk, maar daarna ging het me gelukkig al iets makkelijker af. Ik denk dat het in de loop van de tijd alleen maar makkelijker gaat worden, omdat je lichaam aan het ritme gaat wennen. Deze week beginnen mijn voetbaltrainingen weer, dus ik moet de ramadan en voetbal nog wel zien te combineren. Waarschijnlijk wordt dat de grootste uitdaging.

Gelukkig sta ik er niet alleen voor. Zo heb ik veel islamitische vrienden bij wie ik terechtkan om te vragen hoe zij het aanpakken. Zij zijn erg enthousiast over mijn deelname aan de ramadan. Dat geldt ook voor mijn familie. Hoewel ik niet gelovig ben opgevoed, staan mijn ouders honderd procent achter mijn keuze. Zij vinden dat de ramadan voor iets moois staat. Ook niet-islamitische vrienden supporten me allemaal. Ze hebben allemaal gezegd van: 'Respect voor je dat je het doet, aangezien het geen verplichting is'. Ik heb eigenlijk alleen maar mooie woorden ontvangen.

Ik vind het heel belangrijk en mooi om bewustwording te creëren, helemaal als je dat kunt doen door jezelf in te leven in de situatie van mensen die het minder hebben. Er zijn zoveel mensen die aan de ramadan meedoen en ik vind het prachtig om die verbondenheid en saamhorigheid te zien.

Ik ben een persoon die vaak niet stilstaat bij dingen zoals iedere dag te eten hebben of het hebben van onderdak. Het is voor veel mensen in Nederland, uiteraard niet voor iedereen, iets vanzelfsprekends. Daardoor worden die dingen vaak voor lief genomen. Juist door deze maand hoop ik dat ik alles meer ga waarderen en dat ik niet ga vergeten hoe goed ik het eigenlijk heb.

Daarnaast wil ik iets terugdoen voor de medemens om zo zelf beter te worden en te groeien als mens. Zo ga ik deze week boodschappen doen om die aan de Voedselbank te doneren. Maar ik blijf daarna absoluut niet stilzitten. Voor de rest van de maand ga ik zeker nog kijken wat voor mooie dingen ik allemaal kan doen."

- Pourya (20)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie