Close-up

Marieke (23): "Ook studenten met een studieschuld hebben recht op een basisbeurs"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Marieke (23): "Ook studenten met een studieschuld hebben recht op een basisbeurs"

"De basisbeurs die vanaf volgend jaar wordt ingevoerd, ziet huidige studenten met een hoge studieschuld helaas over het hoofd. Deze nieuwe vorm van studiefinanciering geldt namelijk niet voor studenten die al langer dan vier jaar studeren, tenzij je master langer duurt dan één jaar. Daarom ben ik een petitie gestart, omdat ik vind dat studenten met een studieschuld, oftewel de pechgeneratie, ook aanspraak moeten kunnen maken op een basisbeurs. Het is onrechtvaardig en onterecht dat studenten met de hoogste schulden worden uitgesloten van de basisbeurs tijdens het afronden van hun studie.

De pechgeneratie bestaat uit studenten die vanaf 2015 zijn gaan studeren en maandelijks geen basisbeurs hebben ontvangen. Ook ik behoor tot die generatie. Wij hebben moeten lenen, hebben inmiddels enorme schulden opgebouwd en moeten nu alles terugbetalen. Nu blijkt dat de basisbeurs opnieuw wordt ingevoerd, vist de pechgeneratie dus weer achter het net.

We zijn dus weer helemaal terug bij af en dat is eigenlijk te gek voor woorden. Alle studenten die volgend jaar beginnen met studeren, kunnen wél gebruikmaken van de nieuwe basisbeurs. Dat zal volgend jaar zelfs een nog hoger bedrag worden dan aanvankelijk de bedoeling was, omdat de energiecompensatie gedeeltelijk in de basisbeurs is verwerkt. Dan hebben we het echt over 400 euro extra in de maand. Maar wij, de studenten die al een aantal jaar studeren, kunnen niet of maar gedeeltelijk aanspraak maken op de nieuwe basisbeurs.

Iedereen die binnen de pechgeneratie valt, krijgt wel een compensatie van ongeveer 1200 euro. Maar dat is zo karig dat ik het geen compensatie zou willen noemen. Dat valt natuurlijk helemaal in het niet bij de enorme schulden die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Daarnaast gaat het Nibud ook het maandelijkse bedrag voor levensonderhoud van nieuwe studenten verhogen naar 900 euro. Als ik dan uiteindelijk voor 6 jaar studeren een compensatie van 1200 euro krijg, staat dat helemaal niet in verhouding.

We hebben al met heel veel pech te maken gehad. Naast het feit dat we moesten lenen voor onze studie, kwamen daar ook nog een heleboel onaangename verrassingen bij kijken. Zo wordt de rente vanaf volgend jaar verhoogd. Daarnaast blijkt dat de lening toch wordt meegeteld als je een hypotheek wilt afsluiten. Dat is al pech voor ons, maar nu blijkt ook dat als je over de nominale tijdsduur van je studie heen bent, en dus langer studeert, geen recht meer hebt op de basisbeurs. Dat viel zo rauw op mijn dak. Ik dacht: waarom heb ik hier geen recht meer op? Ik heb namelijk nooit een basisbeurs gehad. Ik vond het heel onrechtvaardig en veel studenten weten er niet vanaf.

Het doel van de petitie is eigenlijk tweeledig. Ten eerste is het goed dat mensen hiervan op de hoogte worden gesteld. Het gaat om een enorm bedrag, waar heel veel studenten nu van uitgaan dat ze dat gewoon krijgen, maar dat zal voor velen niet zo zijn. Aan de andere kant denk ik: hoe kan dit? Hoe kan het dat de pechgeneratie weer buiten de boot valt? Je zou juist denken dat ze wat meer gecompenseerd zouden worden. Ik hoop dan ook dat we wat kunnen doen aan dit probleem en ik hoop vooral dat zoveel mogelijk mensen de petitie zullen ondertekenen."

- Marieke (23)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie