Close-up

Boyd (27): "Je hoeft niet te leven volgens de standaarden van de maatschappij"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Boyd (27): "Je hoeft niet te leven volgens de standaarden van de maatschappij"

"Ik heb vanaf mijn elfde tot mijn zeventiende bij De Graafschap gevoetbald. Ik weet nog dat ik een brief ontving waarin stond dat ik uitgenodigd was voor een proeftraining. Ik was zo trots dat ik met die brief over straat liep en hem aan al mijn vriendjes liet zien. De eerste jaren waren fantastisch: ik had er altijd al van gedroomd om profvoetballer te worden. Maar daarna voelde het meer als een verplichting. Ik keek er tegenop om vier keer in de week te trainen en was blij als ik een keer een dag vrij was, omdat het mijn dagelijkse leven te veel beïnvloedde.

Er heerst bij een professionele voetbalclub een prestatiecultuur, waar ik niet per se moeite mee heb, maar ik merkte dat ik het plezier kwijt was, wat ik bijvoorbeeld in het begin bij De Graafschap en bij een amateurclub wel had. Daardoor merkte ik dat mijn droom om profvoetballer te worden aan het vervagen was. Terwijl het een aantal jaar daarvoor nog alles voor me was, gaf ik er op een gegeven moment niks meer om.

Nadat ik van De Graafschap te horen kreeg dat ik niet aanmerking kwam voor een profcontract, kreeg ik weer ruimte om me te focussen op mijn persoonlijke leven. Ik heb van huis uit meegekregen dat een masterdiploma goed op je cv zou staan en je daarmee altijd een baan zou kunnen vinden. Na het afronden van de hbo-opleiding Small Business & Retail Management, heb ik dan ook de (pre-)master Bedrijfskunde gedaan.

Toen ik klaar was met de opleiding, besefte ik echter dat ik mezelf niet veertig uur bij een werkgever op kantoor zag zitten. Ik was veel bezig met persoonlijke ontwikkeling en wist dat ik niet gelukkig zou worden van een fulltime baan. Ik besloot toen om mijn zwager te ondersteunen met wat online marketing-taken voor zestien uur in de week. Het geld wat ik daarmee verdiende, was precies genoeg om van rond te komen. Daarmee kon ik mijn huur en mijn boodschappen betalen. Ik hoefde maar twee dagen per week te werken en de rest van de week kon ik besteden aan dingen die ik echt leuk vond.

Al vrij snel besefte ik dat fulltime werken erg diep in onze gedachtegoed verwikkeld zit. Als ik dan op woensdagochtend thuiszat en mijn werkweek er alweer opzat, krabde ik mezelf weleens achter de oren en ging ik bij mezelf te rade of ik wel goed bezig was. Toen besefte ik dat ik precies het leven aan het leven was dat ik voor ogen had. Het was ook niet zo dat ik de rest van de week aan het feesten was of niks aan het doen was. Ik besteedde mijn tijd nuttig en probeerde verschillende dingen uit op het gebied van ondernemen, maar het leverde op dat moment nog geen geld op.

Uiteindelijk heb ik door die tijd en ruimte nu wel een situatie voor mezelf kunnen creëren waardoor ik een zelfstandig ondernemer ben en kan doen wat ik leuk vind. Zo heb ik onder meer een webshop waarbij ik zeemeerminstaarten verkoop en een online blog waarbij ik schrijf over golfen. Daarnaast draai ik projecten voor klanten waarbij ik ze help om hun website te optimaliseren om zoveel mogelijk bezoekers te krijgen. Dat zijn dingen die ik mezelf heb aangeleerd in de periode na mijn studie, toen ik van weinig geld moest rondkomen en mensen niet begrepen waarom ik niet 'gewoon' een baan ging zoeken.

Ik werk inmiddels meer dan veertig uur per week, maar ben blij dat ik grotendeels zelf kan bepalen waar ik mijn tijd en energie insteek. Succesvol zijn betekent voor mij dat je de volledige vrijheid hebt om je leven in te delen op de manier zoals jij dat wil. Als je wil werken, ga je werken en als je vrij wil zijn, ben je vrij. Er zullen altijd momenten zijn waarop dingen tegenzitten en zaken niet lopen zoals je wil. Zelfs de rijkste of gelukkigste man op aarde krijgt daarmee te maken.

Ik vind dat je niet te snel moet opgeven, maar ook niet bang moet zijn om van je oorspronkelijke ideeën af te stappen en naar het volgende te gaan waar je enthousiast van wordt. Ik heb in mijn leven veel verschillende dingen geprobeerd en vaak gedacht dat ik mijn droom aan het verwezenlijken was. Uiteindelijk besef ik dat vrijheid voor mij het allerbelangrijkste is en je niet per se hoeft te leven volgens de standaarden van de maatschappij. Als het voor jou goed voelt en jij er blij mee bent, wat maakt het dan uit wat een ander daarvan vindt?"

- Boyd (27)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie