Close-up

Rami (18): "Ik knip daklozen en alles wat ze met me bespreken, blijft tussen ons"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Rami (18): "Ik knip daklozen en alles wat ze met me bespreken, blijft tussen ons"

"Ik heb tot mijn vierde in Irak gewoond. Daarna ben ik met mijn ouders naar Nederland gekomen. Vanaf mijn dertiende begon ik met knippen. Dat deed ik naast dat ik op school zat. Ik ben nu achttien en zit nog steeds op school. Ik verdien geen geld met knippen. Ik knip namelijk alleen daklozen, asielzoekers en andere mensen die het niet breed hebben. Ik vraag er geen geld voor.

Ik krijg energie van het sociale contact met de mensen die ik spreek. Wat ik met bijvoorbeeld daklozen bespreek, blijft tussen mij en hen. Ze hebben er al moeite mee om hun verhaal met iemand te delen. Als ze mij in vertrouwen nemen, heb ik met mezelf afgesproken dat ik hun vertrouwen niet zal schaden.

Ik wil dat er in deze wereld meer aandacht komt voor mensen die het minder goed hebben. Denk bijvoorbeeld aan daklozen en vluchtelingen in asielzoekerscentra. Daarin probeer ik zelf het goede voorbeeld te geven. Een betere wereld begint bij jezelf.

Ik ben trots op wat ik tot nu toe heb bereikt, maar ik ben nog lang niet waar ik wil zijn. Een paar jaar geleden werd ik gezien als een probleemkind. Ik had regelmatig issues op school en soms ook thuis. Nu ben ik met veel meer positieve dingen bezig en ben ik niet meer zoveel buiten. Ik ga naar school, werk, sport en doe iets terug voor anderen. Ik kan oprecht zeggen dat ik veel gelukkiger ben dan toen.

Mijn volgende doel is om een rijbewijs te halen, zodat ik een kappersbus kan kopen en ik overal zelf naartoe kan rijden. Dan kan ik makkelijker van A naar B en echt precies naar de plekken waar ik heen wil om mensen te helpen. Nu doe ik alles nog met het openbaar vervoer. Dat maakt het werk moeilijker. De ene keer ben ik in Limburg en dan weer in Den Haag. Gelukkig heb ik ook connecties door het hele land en helpen mensen me graag, maar het is toch fijner als je zelfstandig bent. Als ik mijn kappersbus heb, wordt het makkelijker voor me om mensen nog beter te kunnen helpen.

Een van mijn doelen voor de lange termijn is om een eigen kapperszaak te beginnen. Daarnaast wil ik ook een stichting voor daklozen starten. Met de stichting wil ik ervoor zorgen dat daklozen een plek hebben waar ze terechtkunnen voor bijvoorbeeld onderdak, eten, uitjes, verzorging, leuke activiteiten en trainingen om ze te helpen naar een betere toekomst."

- Rami (18)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie