Entertainment

'Top Boy' recap Seizoen 1,2 en Summerhouse: Hier waren we gebleven

foto: Netflix
  1. Newschevron right
  2. 'Top Boy' recap Seizoen 1,2 en Summerhouse: Hier waren we gebleven

Ein-de-lijk is het zover! Het derde en laatste seizoen van de ziek populaire serie Top Boy staat sinds vandaag online. Op internet gaat het al helemaal los met mensen die staan te springen om het hele seizoen in één keer te bingen. Sommige mensen namen zelfs vandaag speciaal vrij om gelijk te kunnen beginnen. Hier nog even op een rijtje wat er allemaal vooraf ging aan seizoen 3, zodat je er alvast helemaal in zit.

De eerste twee originele delen van Top Boy, staan op Netflix onder de titel: Top Boy: Summerhouse. Deze twee delen bestaan beide uit vier afleveringen van 50 minuten of iets minder. Het derde deel zou komen, maar bleef vanwege matig succes in eerste instantie uit. Drake was groot fan van de serie en blies het een nieuw leven in. Als uitvoerend producent haalde hij met het eerste seizoen van het vernieuwde Top Boy gekke kijkcijfers. De serie kreeg zelfs meerdere nominaties en won verschillende prijzen.

Top Boy: recap Summerhouse Serie 1

In het eerste seizoen van Top Boy: Summerhouse, dat op Netflix staat als Serie 1, maken we kennis met hoofdpersonen Dushane en Sully door het leven van Ra'Nell te volgen. Zij wonen allemaal in Summerhouse: een plek die geterroriseerd wordt door drugs, armoede en veel criminaliteit. Dushane en Sully werken voor Raikes en runnen hun criminele organisatie om de drugsvoorraad van Raikes te verwerken en verkopen vanuit Summerhouse.

Ra'Nell woont in Summerhouse met zijn moeder die mentale problemen heeft en niet voor hem kan zorgen. Ze wordt opgenomen in het ziekenhuis en haar zoon blijft alleen achter. Ra'Nell's beste vriend Gem, werkt voor Dushane en Sully als loopjongen en probeert zijn mattie ook zover te krijgen. Hun directe leidinggevende is Dris, die als rechterhand van Dushane en Sully funcioneert en alle loopjongens aanstuurt.

Als iemand van een rivaliserende gang uit London Fields een groot deel van de voorraad van Summerhouse steelt, krijgt Dushane problemen met Raikes. Als Sully vervolgens een aantal mensen omlegt wil Raikes dat Dushane hem loest. Maar Dushane weigert naar hem te luisteren en vermoord Raikes, waarmee hij zijn plek aan het hoofd van organisatie verzekert. Vanaf dat moment pakt Dushane de positie van "top boy".

Top Boy: recap Summerhouse Serie 2

Serie 2 begint zo ongeveer een jaar na alles wat er in het eerste deel gebeurde. Sully en Dushane werken niet meer samen en Sully probeert zijn eigen operatie te beginnen met een andere vriend van hem. Als een Albanese gang voor problemen zorgt met Summerhouse, vraagt Dushane Sully toch om hulp. Samen weten ze de Albaniërs te overvallen, maar die slaan terug en vermoorden één van Dushane's loopjongens.

foto: Netflix

Top Boy: recap Seizoen 1 (deel 3)

In het eerste seizoen van de vernieuwde serie, geproduceerd door Netflix, zien we onze hoofdpersonen zes jaar na de gebeurtenissen uit Serie 2. Sully zit in de gevangenis en Dushane is gevlucht naar zijn familie op Jamaica. Toch kan hij niet ontsnappen aan the fast life en wordt hij onder druk gezet door een grote Jamaicaanse drugsbaron genaamd Sugar. Dushane moet onder bedreiging van zijn familie terug naar London om daar de voorraad van Sugar te gaan moven.

Eenmaal terug in London connect Dushane als eerste Dris, onder wiens leiding er bijna niets is overgebleven van de Summerhouse gang. Als Sully weer vrij blijkt te zijn, connect Dushane hem om hun samenwerking weer op te pakken. Sully ziet het in eerste instantie niet zitten, maar als hij een jonge guy waar hij voor zorgt, verliest in een heftige brand, gaat hij toch overstag en sluit zich weer bij Dushane's Summerhouse operatie aan.

In de tussentijd is een andere gang, die wordt geleid door de jonge Jamie, erg groot geworden in Londen. Jamie is keihard aan het strijden om de nieuwe top boy van de game te zijn. Maar Dushane en Sully weten de leverancier van Jamie te kidnappen en rekenen op die manier af met zowel Jamie als de machtspositie van Sugar.

Dris blijkt ondertussen steeds minder te kunnen betekenen voor Summerhouse, omdat hij zowel fysiek als metaal veel te verduren heeft gehad. Dushane en Sully nemen hem zijn verantwoordelijkheden af en geven die aan zijn rechterhand Jaq. Dris voelt zich intens verraden en besluit Sully's locatie door te spelen aan een van zijn velen vijanden, waaronder Jamie, die vervolgens samenspannen om een eind te maken aan Dushane en Sully's top boy positie.

Als wraak zorgt Dushane via een slimme list dat Jamie in de gevangenis komt te zitten en er alleen maar uit kan komen, door loyaliteit aan hem en Summerhouse te beloven. Hij ziet namelijk potentie in Jamie en hoopt hem te kunnen vertrouwen. Dan zou Jamie Summerhouse kunnen runnen terwijl Dushane zelf van de vruchten van zijn succes kan genieten.

foto: Netflix

Top Boy: recap Seizoen 2 (deel 4)

Jamie kan geen kant op en besluit Dushane's aangereikte hand te pakken. Om zijn loyaliteit te testen, beveelt hij hem om zijn eigen rechterhand en beste vriend om te leggen. Jamie stelt hem niet teleur en weet Dushane's vertrouwen te winnen, maar Sully is niet overtuigd.

Als teken van vertrouwen geeft Dushane Jamie de kans zich te bewijzen door hem in zijn plaats naar Spanje te laten gaan. Daar moet Jamie wat problemen met hun leveranciers oplossen.

Als Sully merkt dat Dushane van plan is met "pensioen" te gaan en Jamie hem op te laten volgen, heeft hij er genoeg van. In de laatste, schokkende scene van Seizoen 2, schiet Sully Jamie neer voor de ogen van zijn twee jongere broers. Voor het jongste broertje van Jamie, Stefan, zal deze traumatische ervaring tekenend zijn en hem waarschijnlijk in de voetsporen van zijn broer doen volgen.

In het nieuwe Seizoen 3 (deel 5) van TopBoy zullen we zien wat er over is van de relatie van Dushane en Sully en wie uiteindelijk de positie van top boy zal pakken...

Ster advertentie
Ster advertentie