Entertainment

BN'ers springen in de bres voor 'non-binair' personage in SpangaS na online ophef

foto: NPO/NOS Stories
  1. Newschevron right
  2. BN'ers springen in de bres voor 'non-binair' personage in SpangaS na online ophef

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis verschijnt er een non-binair personage in een tv-serie. Thorn Roos speelt een rol in NPO-serie SpangaS, maar dat valt niet bij iedereen in de smaak. Op het Instagramkanaal van NOS Stories komen veel negatieve comments binnen onder de aankondiging. Daarom besluiten veel BN'ers het voor Thorn op te nemen en hun* een hart onder de riem te steken.

Nieuw personage SpangaS

'Non-binair' betekent dat iemand zich niet man voelt, maar ook niet vrouw. Aan NOS Stories vertelt Thorn blij te zijn met de rol van het personage Lesley. "Het is iets wat vroeger altijd gemist heb. Ik heb het gevoel dat ik bijdraag aan iets heel belangrijks met deze rol." In een preview van het nieuwe SpangaS seizoen zien we hoe hun personage uitleg geeft over het zijn van non-binair.

Negatieve comments

In de comments onder de video van NOS Stories wordt er echter vrij negatief gereageerd. "Er zijn 2 genders. Draai er nou niet omheen", schrijft iemand, die vervolgens meer dan 5 duizend likes met de opmerking weet te genereren. Anderen schrijven, "Blij dat ik met een andere SpangaS ben opgegroeid" of "SpangaS is verpest" en krijgen ook duizenden likes. Die reacties zijn veel bekende Nederlanders niet ontgaan en zij besluiten daarom voor Thorn in de bres te springen. Zo geven Tim en Rijk Hofman, zangeres Merol en vlogger Sterre Koning juist hun zegen aan het personage door het geven van positieve comments en likes.

'Zijn zoals je wilt'

De regisseur van SpangaS, voormalig GTST-acteur Raynor Arkenbout, gaat nog een stapje verder en post een uitgebreide reactie op zijn Instagram. Hij is geschrokken van alle negatieve reacties. "De commentsectie bij NOS Stories is nu een beetje een toxic aan het worden waar men deze vorm van identiteit ondermijnt en bevecht. De comments die nu het meest terugvechten tegen deze keuze in SpangaS, krijgen best veel likes. Betekent toch dat we nog een weg te gaan hebben om iedereen te verbroederen in het vrijlaten van je keuze hoe jij je wilt identificeren." Hij hoopt dat de rol zal leiden tot meer bewustwording en begrip. "Als Lesley's personage straks vooral iets doet, is het een weg banen voor iedereen om te zijn zoals je wilt."

*Non-binaire personen geven de voorkeur aangesproken te worden met hun, die of hen.

Ster advertentie
Ster advertentie