Entertainment

Akwasi presenteert 'Veel Osso: Black Lives Matter Edition' met Veronica over gelijkheid en racisme

foto: YouTube: Top Notch NL
  1. Newschevron right
  2. Akwasi presenteert 'Veel Osso: Black Lives Matter Edition' met Veronica over gelijkheid en racisme

In een speciale Black Lives Matter-editie van Veel Osso ging Akwasi zaterdagavond in gesprek met Clarice Gargard, I Am Aisha, Yung Nnelg, Typhoon, Winne en Leeroy en Hayzee van Zwart Licht over de gebeurtenissen in Nederland en de VS. Samen met Veronica van Hoogdalem hebben ze de meest revolutionaire aflevering ooit gemaakt. Een talkshow over kansen creëren en pakken met als einddoel: gelijkheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dreigementen voor Akwasi

Akwasi begon de show door te focussen op intenties. Hij vertelde over de kritiek die Bizzey had gekregen vanwege een post op Instagram. Zijn intenties waren goed, maar de uitvoering kon volgens de aanwezigen in de studio beter. Akwasi en Bizzey spraken daarover en nog geen half uur later was Akwasi de persoon die dreigementen ontving wegens een Zwarte Piet-uitspraak die hij op de Dam had gedaan. "Als het november is en ik zie een Zwarte Piet dan trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht." Die woorden vormden de laatste tien seconden van een toespraak die in totaal tien minuten duurde. Toen dat kleine deel van de toespraak viraal ging, werden Akwasi en zijn management van alle kanten ernstig bedreigd.

Advies van Bizzey

"Ik wilde allemaal para dingen zeggen", vertelde Akwasi in de show, maar gelukkig was Bizzey in de buurt. De artiest met wie hij onlangs Geen Wedstrijd uitbracht, adviseerde hem anders te reageren: "Bizzey werd kalm en steeg boven mij uit. Hij vertelde dat hij vaker met artiesten had gewerkt die gekke dingen hadden gezegd en adviseerde mij om op bepaalde dingen te letten." Akwasi vertelde dat hij tijdens die veelbesproken toespraak moegestreden was. "Ik ga absoluut niet mijn excuses aanbieden. Ik ben moe. Ik ben kapot." En over die uitspraak zei hij: "Dat is niet perse letterlijk. Zeker niet letterlijk. Je hebt een organisatie Kick Out Zwarte Piet. Die zijn bij alle intochten geweest. Heb jij gezien dat ze Zwarte Pieten gingen kicken? Nee!" Akwasi vergelijkt het met een andere uitspraak: "Voor mij is dit hetzelfde als dat Veronica zegt dat ze naar Disneyland gaat om Goofy op z'n bek gaat slaan. Gaan mensen daar para om worden?"

Connecten

Winne schoof tijdens dit gesprek aan en vertelde Akwasi dat mensen altijd een stok zoeken om mee te slaan. Hij denkt dat connecten daarom belangrijk is in deze fase. Winne wil niet stil zitten. Hij is strijdlustig: "We gaan ombuigen, connecten en we moeten naar de tekentafel. We need to join forces en organiseren, deze energie vasthouden, plannen maken voor de rest van het jaar. Hoe? Dat moeten we met elkaar uitvinden. Ik heb die antwoorden niet. Ik ben Sway hierin. Wat ik wel weet is dat mijn hart in vuur en vlam staat. We hebben lang op dit moment gewacht."

Kennis is key

Typhoon schoof ook aan in de show en kreeg de vraag wat er moet veranderen. "Kennis", zei hij. Daar begint alles mee volgens de rapper: "We hebben de kennis nodig. Ik ben op zoek gegaan naar mijn wortels, naar mijn voorvaderen, om een breder besef te hebben van wat racisme is. Slavernij staat op gedachtes van superioriteit. Honderden jaren is er systematisch en met succes geprobeerd om ondergeschikte rassen uit te roeien en elke keer een andere manier te vinden om ze te onderdrukken. Van het gevangeniswezen tot aan de belastingdienst. Daarom moet er meer kennis komen. We hebben iedereen daarin nodig."

Moe

Journalist Clarice Gargard en artiest Yung Nnelg schoven na Typhoon aan bij Akwasi en Veronica. Clarice heeft de afgelopen tijd heel veel mediaoptredens gedaan en heeft familie en vrienden in Philadelphia die volop strijden. Zij geeft aan dat ze inmiddels erg moe is. Nnelg herkent die vermoeidheid. "Ik had een goede creatieve meeting en toen ik thuiskwam bij mijn vriendin vroeg ze of ik boos was. Ik dacht na en ik besefte dat ik boos was. Ik had voor mezelf alleen nog niet het moment genomen om die emotie te omarmen en een plek te geven. Toen kwam alles binnen in de avond. Maar dat gaf mij ook weer nieuwe energie."

Black Queens

I Am Aisha stond afgelopen maandag ook op de Dam en merkte dat ze daarna ook moest opladen net als de meesten in de studio na zo'n heftige week. Zij had het niet alleen over de movement, maar wilde ook aandacht voor een ander aspect: "Ik wilde de Black Queens extra aankaarten. De extra donkere queens, omdat het vaak naar de lichte kant gaat." Winne legde dat uit: "Binnen de zwarte gemeenschap zijn er mensen met een lichtere huidskleur die denken dat ze superieur zijn aan mensen een donkerdere huidskleur." Dat komt volgens hem voort uit de slavernij en is doorgesijpeld tot in de eigen zwarte gemeenschap.

So So Lobi 2: Black Lives Matter

In dezelfde uitzending maakte Winne bekend dat So So Lobi 2 eraan komt. De eerste editie van So So Lobi kwam uit in 2010 en was een samenwerking van Winne met RBdjan, Zwart Licht, Lange Frans, Kempi en vele anderen. Ze wonnen daarvoor de prijs voor Beste Mixtape bij de State Awards. Winne weet nog niet welke artiesten hij precies wil hebben op de tape, maar hij heeft wel een kader: "Ik denk dat ik iedereen erop wil hebben die de movement support. Iedereen die wil verbinden, iedereen die voor healing is en iedereen die voor Black Lives Matters is, omdat ik denk dat So So Lobi 2: Black Lives Matter Edition word."

Bang om te uiten

Leeroy van Zwart Licht vertelde bij Veel Osso dat hij soms bang is om zich te uiten, omdat woorden verdraaid worden. Hij schoof samen met Hayzee aan in de show en vertelde dat hij moeite heeft met de huidige periode: "Elk moment van de dag word ik geconfronteerd met iets negatiefs en wil dan mensen op hun plek zetten. Ik heb de afgelopen weken alleen maar geschreven over deze situatie, terwijl ik mijn EP aan het afronden was."

Akwasi met beveiliging

Leeroy heeft het moeilijk met het creatieve proces en zegt dat hij zich ook erg druk maakt om zijn broer Akwasi. "Hoe ik nu al met jou praat en jij bent mijn broer, dan word ik emotioneel als ik hoor dat mensen het adres van je moeder vragen. Als ik hoor dat mijn broer niet veilig over straat kan lopen." Akwasi vertelde dat hij sinds de dreigementen niet meer alleen over straat loopt. Hij heeft beveiliging, iets dat mensen in zijn omgeving hem hebben aangeboden. Hoe gaan dit soort situaties dan voorkomen worden? Leeroy denkt ook aan kennis, net als Typhoon. Hij stelt voor om jongeren in het weekend extra lessen in geschiedenis te geven. "Er zijn veel brown skinned people die onze theories ontkrachten en die mensen die zorgen ervoor dat een hele hoop mensen ons niet serieus nemen." Met extra lessen wil hij dat voorkomen.

Hayzee

Waarom Black Lives Matter en niet All Lives Matter? Hayzee van Zwart Licht legt het uit: "Het is niet Black Lives Only Matter, maar Black Lives Matter. Als een huis in de fik staat, bel je dan de brandweer of zeg je dan ik bel de brandweer niet, want all houses matter." Gelijkheid is een belangrijk punt waar volgens Leeroy meer respect voor moet komen. "We herdenken elk jaar de Holocaust, maar wij als zwarte mensen moeten smeken om vierhonderd jaar geschiedenis te herdenken of daarbij stil te staan. Daarom strijd ik voor Black Lives Matter. Daarom strijd ik voor gelijkheid. Ik wil dat er aandacht komt voor onrecht die systematisch wordt aangedaan bij zwarte mensen, bruine mensen, Marokkaanse mensen en andere etniciteiten dan normaal gesproken in dit land hoort te zijn."

Gelijke kansen

Leeroy eist respect voor iedereen: "Ik ga niet vragen om respect. Ik eis respect. Dat hoort ieder mens te krijgen. We zijn hier niet meer om te spelen en we schoppen die fictieve Zwarte Piet echt op zijn bek als ie raar doet. Hij moet verdwijnen. Klaar. Dat is de eerste stap." Leeroy pleit verder voor gelijke kansen. "Ik wil niet meer dat jongeren met gymnasiumniveau vmbo-kader gaan doen. We moeten mensen belonen voor het feit dat ze meer talen kunnen spreken. Hoe tof is het dat een kind Nederlands kan, Arabisch kan, Engels kan en dan een Duitse opleiding erbij doet."

Geert Wilders en Mark Rutte

Voor een aantal politici had Leeroy ook nog wat woorden: "En bij deze fuck Geert Wilders. Als jij Zwarte Piet Matters zegt, dan trap je mij in mijn gezicht. Als jij een fictief persoon boven mijn leed zet, dan kan ik jou niet in je gezicht aankijken. En daarbij ben ik zeer teleurgesteld in Mark Rutte. Hij gaf eerst een statement en kwam daarop terug. Hij trapte ons daardoor in het gezicht. Dat is onze volksvertegenwoordiger, onze minister-president, een dickhead."

Ster advertentie
Ster advertentie