Entertainment

Seffelinie over zijn psychose: "Ik hoorde de hele tijd stemmen in mijn hoofd"

foto: YouTube: 101Barz
  1. Newschevron right
  2. Seffelinie over zijn psychose: "Ik hoorde de hele tijd stemmen in mijn hoofd"

Seffelinie vertelt in gesprek met 101Barz openhartig over hoe de afgelopen jaren voor hem zijn verlopen. De rapper brak op jonge leeftijd door met zijn rauwe spitsessies, maar belandde in 2019 in een psychose en maakte om die reden zijn potentie niet waar. "Ik hoorde de hele tijd stemmen in mijn hoofd."

Van de Buurt

Je kunt Seffelinie kennen van zijn sessies bij Zonamo Underground en 101Barz. Daarnaast bracht hij als jonge jongen al tracks uit en begon hij de 'van de buurt'-wave, door een label genaamd Van de Buurt op te richten en zichzelf Seffelinie van de Buurt (Seffelinievdb) te noemen. Niet veel later gingen vele hiphopliefhebbers, mensen die op straat actief waren en andere jongeren door hem ook de verwijzing in hun naam of slang gebruiken.

Zijn grote doorbraak beleefde Seffelinie in 2015, toen zijn eerste sessie bij Zonamo Underground ervoor zorgde dat mensen niet meer om hem heen konden. "Ik dacht ik ga gewoon spitten en zie wel wat er gebeurt. Ik hoopte dat ik 20.000 views zou halen met die sessie." De video werd echter beter ontvangen dan hij ooit had durven dromen. "Hij heeft in totaal meer dan 5 miljoen views gepakt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Ik hoorde allemaal stemmen in mijn hoofd. Dat was echt eng.

Seffelinie

Stemmen in hoofd

Terwijl Seffelinie aan zijn carrière werkte, kreeg hij te maken met veel verleidingen die op zijn pad kwamen. De rapper maakte daardoor niet altijd de meest verstandige keuzes en het ging langzamerhand bergafwaarts met hem. "In 2019 voelde ik me niet zo lekker en ik wilde toen ook stoppen met rappen."

Seffelinie slikte in die periode veel medicijnen en hij hoorde de hele tijd stemmen in zijn hoofd. "'Stop met medicijnen, stop met medicijnen', was het enige wat ik constant hoorde." Volgens de rapper werd de situatie nog erger, omdat hij niet meer met mensen durfde te praten. "Het lukte mij allemaal niet meer. Dat was echt eng, man. Ik wou altijd iets zeggen, maar het kwam er niet uit. Niet uit mijn mond en ook niet uit mijn mind."

Psychose

In plaats van hulp te zoeken, probeerde Seffelinie zichzelf uit de situatie te redden. Uiteindelijk kwam het zelfs zo ver dat hij verplicht opgenomen moest worden. "Ik heb dwangopnames gehad, broer. De hele dag was ik daar gewoon niks aan het doen, waardoor ik gek werd. Ik rapte niet meer, ging niet naar school en kon ook niet werken." Zijn mentale problemen bleken uiteindelijk een psychose te zijn, waar hij in totaal 3,5 jaar lang last van heeft gehad.

'Seffelinie zijn'

Inmiddels gaat het weer wat beter met Seffelinie. "Ik wil nog niet zeggen dat ik weer helemaal '100' ben. Maar ik zeg je eerlijk, het rappen, het weer 'Seffelinie zijn' en teksten schrijven: het heeft lang geduurd en veel energie gekost, maar het voelt wel weer goed."

Toch is het niet altijd even makkelijk om Seffelinie te zijn. De rapper ervaart dat mensen die van buitenaf naar zijn situatie kijken, hard kunnen zijn en geen rekening houden met zijn persoonlijke struggles. Zo vergelijken ze hem met de 'Seffelinie van vroeger' en krijgt hij kritiek dat hij vroeger een betere rapper was dan nu. "Maar mensen beseffen niet dat 'succes' een momentopname is. Ik weet gewoon dat ik het vuur in mij heb en elke keer als ik in de studio zit, komt er wat moois uit."

Quote

Het is tijd dat er aandachtig naar mijn stem geluisterd wordt.

Seffelinie

Aandachtig luisteren

Dat Seffelinie veranderd is als persoon is ook in zijn muziek terug te horen. De rapper laat weten dat fans dit jaar veel nieuwe tracks kunnen verwachten en dat hij zelfs al een EP en een album klaar heeft liggen. "Je gaat een hele andere kant van mij zien. De teksten kunnen soms nog steeds boos zijn, maar het is wel een nieuwe sound."

Seffelinie is ervan overtuigd dat zijn tegenslagen hem alleen maar sterker gemaakt hebben en hij hoopt dat mensen hem de kans geven om zijn verhaal te delen. "Door te vallen en weer op te staan, ben ik meer 'real' geworden. Alles wat ik nu schrijf, is puur en komt uit mijn hart. Ik heb een stem en heb lang gestreden om me weer te kunnen uiten. Het is nu tijd dat er aandachtig naar die stem geluisterd wordt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie