Entertainment

Nino over beef met Kempi: "Het draaide allemaal om ego's"

foto: YouTube: NandoLeaks
  1. Newschevron right
  2. Nino over beef met Kempi: "Het draaide allemaal om ego's"

Als je fan bent van Nino weet je dat de rapper al bijna twintig jaar fungeert als een verbinder in de scene. Zo werkte de Zaanse rapper met talloze artiesten op zijn Transmigratie-mixtapes. Desondanks raakte ook hij verwikkeld in een veelbesproken beef. Eind 2006 bracht Kempi de track Denk ju dat ik doof ben uit waarop hij hard uithaalt naar Nino. Dit resulteerde in een ruzie die jaren voortduurde en behoorlijk escaleerde, zo vertelt Nino in de podcast Real Talk-podcast van Fernando.

Negatieve energie

Wat precies de reden was voor de disstrack van Kempi is voor Nino nog altijd een raadsel. Wel denkt hij dat het toenmalige klimaat in hiphop maakte dat rapbeefs veelvoorkomend waren. "Wij komen uit een tijd dat de energie in hiphop veel negatiever was", vertelt Nino. "2Pac dropte bijvoorbeeld 'Hit 'Em Up'. Daarna kregen we 50 Cent die Ja Rule disste, terwijl die laatste iemand was die gewoon love songs maakte. De agressie die daarbij hoorde, heeft ons gevormd. Wij leerden dat je aandacht genereert als je dat (beef maken, red.) deed."

Volgens Nino hebben de meeste rappers de neiging om voor de "power en attention" te gaan. Hij denkt dan ook dat dit meespeelde in Kempi's overweging om hem te dissen. "Hij wist dat er veel naar Nino werd geluisterd in die tijd en ik wist dat er veel naar hem werd geluisterd. Het was ergens dus ook wel slim om iets tegen elkaar te hebben, want er werd over gesproken. Daardoor werden we alleen maar groter."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Nino'-geschreeuw bij Kempi-shows

Hoewel rapbeefs over het algemeen beginnen bij onenigheid tussen rappers vertelt Nino dat daar gedurende zijn ruzie met Kempi totaal geen sprake van was. Zo hadden de twee elkaar slechts één keer ontmoet. "We gaven elkaar toen alleen een boks. Vervolgens was er wat en daarna ging het allemaal om ego's. Mensen zeiden dan: 'Laat je hem dat over je zeggen?' De beef tussen ons werd daarna wel echt serieus."

Nino vertelt dat zijn beef met Kempi dusdanig escaleerde dat hij veiligheidsmaatregelen moest nemen om naar zijn shows te gaan. "Het was op een gegeven moment niet meer leuk, want ik kon niet meer naar shows zonder dat ik iets bij me moest dragen of mensen moest meenemen die dat deden. Het was heel negatief en soms werd er zelfs gevochten. Ook hoorde ik weleens dat Kempi in Zaandam moest optreden en dat bezoekers dan 'Nino' of 'LSD' schreeuwden. Op zulke momenten kun je geen fijne show geven en je weet nooit hoe het gaat aflopen."

Quote

Tijdens onze beef heb ik altijd respect gehad voor zijn muzikaliteit

Nino

"December"

Na verschillende disstracks over en weer kwam er in 2009 uit het niets een einde aan de spraakmakende beef. In december van dat jaar bracht Nino de track December uit. Geheel onverwachts ontving Nino diezelfde maand een kerstkaart van niemand minder dan zijn toenmalige aartsrivaal. "Ik had destijds een postadres bij een familielid van me. Ik kreeg van diegene te horen dat ik een kerstkaart had gekregen van Kempi." In eerste instantie geloofde Nino er niets van, totdat hij de kaart onder ogen kreeg. "Toen ik de namen van zijn kinderen op de kaart zag, dacht ik: als dit nep is, doet iemand wel héél erg zijn best om te doen alsof hij Kempi is."

"Liefde en respect"

Nino besloot Kempi een dm te sturen op Twitter om te vragen of de kerstkaart daadwerkelijk afkomstig was van de Eindhovense rapper. "Ik vroeg hem of hij me die kaart had gestuurd en hij zei: 'Ja, zo voel ik mij in december.' In de sample op mijn track hoorde je namelijk 'Hoe voel jij je in december?'" Die bevestiging betekende voor Nino het einde van hun beef. "Dat was een groot teken van liefde en wederzijds respect. En om eerlijk te zijn heb ik ook tijdens onze beef altijd respect gehad voor zijn muzikaliteit."

Ster advertentie
Ster advertentie