Events

De hel van Irak

  1. Newschevron right
  2. De hel van Irak
Welke rechten heeft een mens? En een mens in oorlogsgebied? Dit soort vragen stel ik me vaak af als je beelden ziet van gebieden waar mensen tussen het oorlogsgeweld voor hun leven vechten.
Maar hoe zwaar hebben buitenlandse soldaten het in dat zelfde oorlogsgebied? In de film 'Redacted' krijg je door de ogen van de regisseur een bepaald beeld te zien over de situatie in Irak.

In deze film volg je een aantal Amerikaanse soldaten die bij een controlepost in een stadje in Irak zijn gestationeerd. Er gebeurt niet veel, de mannen vervelen zich. En na een bermbomaanval gaan een paar mannen door het lint. Onschuldige burgers worden gedood.
En al deze gebeurtenissen worden met verschillende opnametechnieken laten zien. Je kijkt naar de videodagboek van een soldaat die na Irak filmmaker wil worden, je ziet youtube filmpjes en een boodschap van Al-Kaida inclusief een onthoofding.
'Redacted' slaagt er in om je een ongemakkelijk gevoel te geven. Je ziet heel veel beelden, maar je weet even niet wat nu waar is of niet. Weet jij het?
Regisseur Brian de Palma vermeldt in elk geval dat zijn film niet gebaseerd is op feiten. Maar 'Redacted' is zo in elkaar gezet dat het net lijkt of je naar filmbeelden kijkt van journalisten in oorlogsgebied. Beelden die je gewend bent om te zien in het journaal.

Vanaf woensdag 26 maart tot met zondag 30 maart draait deze film tijdens het Amnestyfilmfestival in Amsterdam en Den Haag. Dit festival laat trouwens nog meer indrukwekkende films en docu's zien over mensenrechten.
Als jij de volgende keer graag gratis een aantal van deze films wilt bekijken, laat dat dan even weten via studio@funx.nl. Want elk jaar mogen een paar jongeren hun oordeel geven als jongerenjury in de Moviesquad.

{youtube}3I9PAk9UR-c{/youtube}

Ster advertentie
Ster advertentie