Events

Sabrina, Winne & Dio op Edison Pop Festival

  1. Newschevron right
  2. Sabrina, Winne & Dio op Edison Pop Festival
Het is weer tijd voor het Edison Pop Festival, waar de oudste en meest prestigieuze muziekprijs van Nederland wordt uitgereikt. Op het Edison Pop Festival maakt vooral jong talent de dienst uit. FunX is aanwezig bij het event in Off-Corso op 22 maart. De avond staat dan geheel in het teken van urban en dancesoul, met toppers als Sabrina Starke, Dio, Winne, Jiggy Djé en DJ Civil.


Sinds 1960 wordt de Edison award als onderscheiding voor ‘geluidsdragers van bijzondere kwaliteit’ uitgereikt. Eigenlijk is de Edison de op één na oudste muziekprijs ter wereld: alleen de Amerikaanse Grammy is één jaar ouder dan de Nederlandse Edison.

De Edisons werden uitgereikt op het Grand Gala du Disque, een gala dat soms zeven uur duurde en waar meer dan vijftig artiesten uit binnen- en buitenland optraden. De naam Edison is een eerbetoon aan de uitvinder van de phonograaf – de voorloper van de grammafoon- : Thomas Alva Edison. De prijs zelf is een bronzen beeldje gemaakt door beeldhouwer Pieter d'Hont.


Door de jaren heen hebben de Edisons verschillende organisatoren gehad en werden ze op verscheidene lokaties uitgereikt. Ook met de categoriën is gevarieerd maar over het algemeen genomen zijn dat Pop, Klassiek en Jazz en geweest. En af en toe werd er een Oevreprijs uitgereikt.


In 2009 is de Edison getransformeerd tot Edison Pop. Alleen nationale popartiesten maken kans op het felbegeerde beeldje. Er is een kleine vakjury die de genomineerden kiest en uiteindelijk de winnaars van de volgende zes categoriën bepaalt: Mannelijke Artiest, Vrouwelijke Artiest, Groep, Nieuwkomer, Kleinkunst en Comedy. Het Nederlands publiek bepaalt wie de Edison Pop voor Beste Album en Beste Song krijgt.
Naast de officiële uitreiking vindt het Edison Pop Festival plaats; op verschillende podia is een groot aantal artiesten te zien en te horen.

Meer informatie vind je hier.

Sabrina Starke - Do For Love
{youtube}AwOWJoV-koM{/youtube}

Dio ft. Sef - Tijdmachine
{youtube}DT6tpUbWOms{/youtube}

Ster advertentie
Ster advertentie