Events

Slavernij 150 jaar geleden afgeschaft

  1. Newschevron right
  2. Slavernij 150 jaar geleden afgeschaft
Vandaag precies 150 jaar geleden schafte Nederland de slavernij af in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Sindsdien wordt de afschaffing jaarlijks herdacht en ook gevierd. In Suriname wordt deze dag ook wel Dag van de Vrijheden genoemd of Keti Koti. Keti Koti staat voor 'verbroken ketenen' en symboliseert het einde van de slavernij.

550.000 slaven
Op 1 juli 1863 kwam officieel een einde aan ruim 200 jaar slavernij. Naar schatting heeft Nederland in 200 jaar tijd zo'n 550.000 slaven verhandeld. Ze werden gekocht aan de kusten van Ghana en op de slavenmarkt van Willemstad verkocht aan plantagehouders. In Suriname en andere delen van Noord en Zuid Amerika moesten ze werken op plantages om suiker, katoen, cacao en tabak te verbouwen voor de Europese markt.

Herdenking
Sinds 1 juli 2000 is er een nationale slavernijherdenking in het Oosterpark in Amsterdam, vaak bijgewoond door de burgemeester van Amsterdam en vele betrokkenen, nazaten en geïnteresseerden. Ter ere van het 150-jarig jubileum van de afschaffing zal de herdenking in 2013 uitgebreider zijn dan andere jaren en zijn er vandaag prominente gasten uit binnen- en buitenland bij aanwezig zijn. Onder hen zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima.

Festival
Vandaag wordt ook feest gevierd met het Keti Koti Festival in het Oosterpark. Op vier podia zijn muzikale optredens van o.a. Aptijt, Morgan Heritage, Giovanca en het Metropole Orkest. Het festival begint rond 10.00 uur met de traditionele Bigi Spikri (letterlijk 'grote spiegel'), een optocht van looporkesten, bazuinkoren en dansende mensen in folkloristische kledij van het Leidseplein naar het Oosterpark.

De NOS doet rechtstreeks verslag van de herdenking op Nederland 2 en Journaal24, van 12.30 uur tot 14.15 uur.
Ster advertentie
Ster advertentie