Events

Een Ethiopische Zidane

  1. Newschevron right
  2. Een Ethiopische Zidane
Wat krijg je als je een Israelische jongen, een jonge Russische immigrant en een Ethiopische Rastafari jongen bij elkaar zet? Hier krijg je dan een klein voetbalteam!
Hoe ik daar bij kom? Omdat ik het heb over de film 'Vasermil', een Israëlisch filmdebuut.
En dit debuut is nu te zien op het Internationaal Film Festival Rotterdam 2008 (IFFR).

Het filmfestival laat heel wat films zien in één week, maar ik wil je deze 'Vasermil' toch even tippen. Want het is toch wel opvallend te noemen dat je een film ziet over het leven van een paar jongens met heel verschillende achtergronden in een Israëlische setting.
Niet dat je echt veel ziet van Israël, behalve wat lelijke flatgebouwen en wat betonblokken en stenen op verder kale weggetjes. Maar juist door die beelden krijg je vanaf de eerste minuut al het gevoel dat het niet gaat om het filmen van een paar gelukkige jongens.
De Israëli Shlomi is captain van een middelmatig schoolvoetbalteam en hij moet van de trainer de Ethiopische Adiel -de nieuwe aanwinst- de bal toespelen. Shlomi heeft aardig wat vooroordelen en ziet die Adiel liever verdwijnen. En de Russische Dima wordt per toeval de goalie van het team.
Gedurende de hele film bekruip je het gevoel dat het leven daar niet makkelijk is. De jongens wonen namelijk in een niet echt relaxed stabiel gezin. Zoals de harde jongen Dima, die moet leven met een werkloze en liefdeloze vader. Om centen te verdienen is Dima de schooldealer. Het leven wordt een beetje leuker als zij als voetbalteam een finale halen. Even denk je dat door het winnen van een potje voetbal het toch helemaal goed gaat met de drie voetballers. Maar het loopt toch anders. Eentje wordt in elkaar gemept door een paar handlangers van de plaatselijke pizzaboer en de tweede loopt tegen de muur. En de derde? Dat verhaallijntje is onduidelijk. Ik hoop op een glansrijke carriére als een tweede Zidane.

De film kun je bij het IFFR de komende dagen nog bekijken, zie ook het schema op www.iffr.nl.
Ster advertentie
Ster advertentie