Events

De trein stopt bij Wijster

  1. Newschevron right
  2. De trein stopt bij Wijster
December 1975, een trein bij het dorp Wijster in het Noorden van Nederland stopt plotseling. Wat is er aan de hand? Passagiers reageren verrast als opeens een aantal Molukse jongens hun meldt dat de trein gekaapt is. Van reiziger naar gegijzelde. Zo begint de televisiefilm 'Wijster'. Het is geen documentaire wat je te zien krijgt. De filmmakers hebben het verhaal van één van de gegijzelden deels gebruikt om dit deel van de geschiedenis te verbeelden.

Daar zijn de makers en de spelers goed in geslaagd. Je voelt de beklemmende situatie in de trein, de machteloosheid en de strijd van de Molukse jongens tussen goed en kwaad. Zij zien deze daad als de enige manier om aandacht te vragen aan de Nederlandse regering die haar belofte niet is nagekomen. Zij eisen een vrije Molukse republiek en bij elke vrijheidstrijd is het onvermijdelijk dat er slachtoffers vallen.
'Wijster' is zo gefilmd dat het absoluut de aandacht vasthoudt. Maar het is gelukkig geen actiefilm zoals je die ziet in een Amerikaanse productie met veel geweld en ontploffingen. Je ziet meer hoe moeilijk de situatie is en hoe één van de kapers vecht om een goede beslissing te nemen.
Hoe beladen de kwestie ook is, de film is geslaagd om dit stukje geschiedenis voor iedere kijker inzichtbaar te maken.

In FunXtra zondag 18 mei - 14.00 uur vertellen de spelers Ambonwhena Aratuaman en Gerson Oratmangoen waarom zij graag een rol wilden spelen in 'Wijster'.

De film wordt op donderdag 29 mei om 20.30 uur op Nederland 3 bij de VARA uitgezonden.
{youtube}ZbyLUmQDlYY{/youtube}

Ster advertentie
Ster advertentie