Events

FunX in Zuid Afrika

  1. Newschevron right
  2. FunX in Zuid Afrika
Cultuur overschrijdt grenzen, ook letterlijk! Want ik ben nu in Zuid Afrika voor een project van stichting Julius Leeft. Zij zijn hier gedurende acht dagen om vier keer het theaterstuk Amandla! op te voeren.
Dit stuk laat fragmenten van strijd zien van vrijheidsstrijder Nelson Mandela.
En ik ben dus mee om dit alles te verslaan voor FunX.

En dat is niet alles, want naast de uitvoeringen wil het project ook jongeren de kans bieden om hun talent te ontwikkelen. Er worden ook workshops gegeven. Naast workshops op het gebied van zang en theaterbelichting, is er ook een dans/theaterworkshop van ISH en namens FunX geef ik een workshop radio-interview aan jongeren.

Ik ben nu zo'n twee dagen hier, gisteren waren we in Johannesburg waar we het Apartheidsmuseum bezochten. In dit museum is nu een indrukwekkende tentoonstelling te zien over Nelson Mandela. Vervolgens zijn we met zijn allen in een oude bus gestapt die ons naar township Elandsdoorn zou brengen. Het zou een ritje zijn van maximaal drie uur, over een hobbelige weg. Dat is niet erg, maar laat het nu zo zijn dat onze bus opeens ging roken!

Gelukkig waren we helder van geest en stapten we allemaal snel uit en zagen we dat er naast rook ook vuur was en na een paar minuten ontplofte de linkerachterband. En nog niet eens een kwartier later, stonden wij op een afstand te kijken naar de bus die langzamerhand helemaal vlam vatte.

Na dit ongelukkige avontuur, kwamen we later dan gepland en helemaal koud (het is winter in Zuid Afrika!) aan in onze lodges. Maar na een goede nachtrust, zitten we nu allemaal weer vol energie in het Miracle Theater. Dit is de plek waar de cast van Amandla! gaat optreden. Bij het optreden worden zij versterkt door het Ndlovu jongerenkoor. Een koor van 40 man, varieƫrend in de leeftijd van 12 tot met 22 jaar.

Zie hier een filmpje van het koor:
{youtube}gKpWBGIzmOk{/youtube}

In Elandsdoorn is namelijk een lokale organisatie, de Ndlovu care group, die verschillende projecten opzet om de lokale gemeenschap te ondersteunen. O.a. door het opzetten van gezondheidsprojecten en het verstrekken van schooluniformen (wat een noodzaak is om een school te mogen bezoeken).
Maria is een 13 jarig meisje wie dus een schooluniform kreeg, maar toch ging zij niet naar school. En waarom niet? Omdat zij blijkbaar de kostwinner is en moet zorgen voor haar zusjes. Als je dit hoort, dan weet je dat het hier in Zuid Afrika niet makkelijk is.
Het is absoluut een feit, het is een kwestie van overleven. Maar de mensen hier laten je wel heel welkom voelen en komen net als deze papa en zijn zoontje graag kijken bij de repetities.


Ik ga nu bij ISH workshop kijken en de radioworkshop voorbereiden, ik houd je op de hoogte!
Ster advertentie
Ster advertentie