Events

Subh Holi! होली मुबारक हो

  1. Newschevron right
  2. Subh Holi! होली मुबारक हो
Vier jij vandaag Holi Phagwa? Dan wenst FunX jou een Subh Holi! Vier jij het niet? Dan ken je het feest misschien van de felgekleurde poeders en reukwater, waarmee Hindoestanen elkaar bekogelen of insmeren. De symbolische gedachte hierachter is dat iedereen gelijk is.

Belangrijk

Holi wordt wereldwijd gevierd door de Hindoestaanse gemeenschap en is in Suriname zelfs een nationale feestdag. Het is één van de belangrijkste en één van de oudste Hindoe feesten. In hele oude teksten en op hele oude tempels kun je nog afbeeldingen zien van Holi-vierende goden en mensen.

Holi 2014

Wil je precies weten wat Holi is en hoe het in andere landen gevierd wordt? Check hieronder dan de Holi 2014 uitzending van Omroep Ohm.


Lentefeest

Holi valt samen met het begin van de lente op het noordelijk halfrond, daarom wordt het ook wel het Lentefeest genoemd. Het is het begin van een nieuwe cyclus waarbij de natuur met al haar kleuren ontwaakt. Het idee is dat mensen zich op deze dag kunnen bezinnen op hun positie in het leven.

Goed/kwaad

Het Holi-Phagwa feest is ook het feest van de overwinning van het goede op het kwade en symbool hiervoor staat de Holika verbranding.Holi tips

- Smeer je lichaam en haar in met olie of crème. De kleuren zullen aan het eind van de dag makkelijker verwijderd kunnen worden.
- Draag oude en comfortabele kleding.
- Vier Holi met mensen die het echt willen vieren.
- Let goed op waar je kleursel, poeder en abir gebruikt. Het schoonmaken kan problemen opleveren.
- Iedereen mag Holi vieren, ongeacht je ras, leeftijd, godsdienst of geslacht.

Subh Holi! होली मुबारक हो


Ster advertentie
Ster advertentie