Films, Series & TV

Nickelodeon: Spongebob maakt onderdeel uit van LGBTQ+gemeenschap

foto: Twitter/Nickelodeon
  1. Newschevron right
  2. Nickelodeon: Spongebob maakt onderdeel uit van LGBTQ+gemeenschap

Dat SpongeBob SquarePants opvallend geel en vrolijk is, wisten we al. Maar tijdens de Pride-maand twitterde Nickelodeon zaterdagavond dat de beroemde tekenfilmfiguur onderdeel uitmaakt van de LGBTQ+gemeenschap. In de tweet is zijn foto geplaatst naast de biseksuele Korra uit de tekenfilm The Legend of Korra en de transgender-acteur Michael D. Cohen uit de kinderserie Henry Danger.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gay of aseksueel?

Er gaan al jaren geruchten over de geaardheid van SpongeBob SquarePants. In een aflevering uit 2002 die Rock-a-Bye Bivalve heet, dragen Spongebob en Patrick als een getrouwd koppel zorg voor een verlaten sint-jakobsschelp. Sindsdien schrijven veel twitteraars dat SpongeBob gay is, maar dat is onjuist als we de bedenker van SpongeBob, Stephen Hillenburg, mogen geloven. Hij maakte in een ver verleden al duidelijk dat zijn creatie niet hetero of gay is, maar aseksueel, waardoor hij dus ook onderdeel uitmaakt van de LGBTQ+gemeenschap.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aseksueel

Dat SpongeBob aseksueel is betekent dat hij geen of heel weinig seksuele aantrekking ervaart. Wel kan hij romantische aantrekking naar anderen ervaren. Stephen Hillenburg zei daar in 2005 het volgende over toen tegen People Magazine twee conservatieve Christelijke groeperingen beweerden dat SpongeBob en Patrick een gaykoppel vormden: "We hebben nooit de intentie gehad dat hij gay zou zijn. Ik vind hem bijna aseksueel. We willen gewoon iets grappigs neerzetten. Dit heeft niets met de show te maken." Hillenburg overleed twee jaar geleden aan ALS.

Ster advertentie
Ster advertentie