Films, Series & TV

Ballet in de favela: dansen tussen kogels van drugshandelaren en militaire politie

foto: YouTube: VICE
  1. Newschevron right
  2. Ballet in de favela: dansen tussen kogels van drugshandelaren en militaire politie

"Wanneer we bezig zijn met onze balletles, zijn er regelmatig schietpartijen. We hebben op dat moment geen plek om te schuilen." Dat zegt een van de leerlingen van de Tuany Nascimento in de Vice-documentaire: Ballet & Bullets: Dancing Out of the Favela. De 23-jarige (dans)lerares geeft ballet aan jonge meiden tussen de vier en vijftien jaar in de Braziliaanse favela Morro do Adeus. Het is een van de gevaarlijke plekken waar de oorlog tussen drugshandelaren en de militaire politie aan de orde van de dag is.

"Het is een constante conflict tussen de politie en de gangsters. En wij komen er ongewild ook in terecht."

hoe de realiteit werkt

De jonge ballerina's dromen wel van een mooie toekomst, maar ze weten ook hoe de keiharde realiteit werkt. En die is echt kut. "Ik droom ervan om ooit eens een grote show te dansen buiten Brazilië. Maar de waarheid is, dat het voor ons heel lastig is om onze dromen na te jagen in het buitenland. Die mensen denk toch wel dat we gewoon meiden zijn uit een favela. Arm, zwart en vrouw. Goh, als je deze drie dingen opnoemt, zullen ze vast denken: dat is er nog eentje. Het enige waar ze goed in is, is het maken van baby's."

veilige plek

Deze talentvolle jonge meiden hebben recht op een mooie toekomst. Maar om te beginnen hebben ze recht op een veilige plek om hun balletlessen te volgen. Daarom is er een crowdfundingsactie gestart. Er moet 5000 Amerikaanse dollar worden opgehaald om een veilige ruimte voor deze meisjes te kunnen creëren. Inmiddels staat het bedrag op 3390 dollar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie