Films, Series & TV

Steven Brunswijk over het vluchten uit Suriname in 'Gevaarlijkste Wegen Van De Wereld'

foto: NPO Start
  1. Newschevron right
  2. Steven Brunswijk over het vluchten uit Suriname in 'Gevaarlijkste Wegen Van De Wereld'

In een nieuwe aflevering van De Gevaarlijkste Wegen Van De Wereld reizen Steven Brunswijk en Melody Klaver af naar Griekenland om daar de wegen te trotseren. Onderweg komen ze langs een vluchtelingenkamp waar ze met een Ghanese vluchteling spreken. Zijn verhaal komt Steven bekend voor, want zelf moest hij als kind ook vluchten.

Vluchten

Wanneer Steven en Melody weer in de auto stappen vertelt de comedian waarom hij met zijn gezin uit Suriname moest vluchten. "Desi Bouterse was toentertijd de baas van het nationale leger en Ronnie Brunswijk was de baas van de rebellen. Ronnie Brunswijk is familie van mij. Desi wilde alle familieleden van Brunswijk een kopje kleiner maken", legt Steven uit. "Iedereen met die achternaam was gewoon niet veilig."

Steven vluchtte met zijn moeder en drie broertjes en zusjes naar het binnenland van Suriname. Zijn vader ging naar Nederland om geld te verdienen, zodat de rest van de familie over kon komen. "We lieten alles achter."

Boot

"Dus we zijn aan het vluchten", vervolgt Steven zijn verhaal. "We komen aan bij de grens, mijn moeder tilt mij op en zet mij in de boot en ze tilt haar jongste op en zet die in de boot, met de wetenschap: die drie oudere die kunnen wel zelf in de boot stappen." Maar net wanneer de drie oudste kinderen in willen stappen, schiet een rebel de lucht in en duwt hij de volle boot van de kant. "Kun je je voorstellen als je kinderen hebt: je hebt hier de jongsten in de boot en de twee ouderen staan nog daar. Mijn moeder brak in tranen uit." Stevens moeder had geen keuze: "Je kunt wel weg zwemmen, maar dan laat je je jongsten achter met mensen die je niet eens kent."

Toen Steven in Nederland aankwam had hij geen idee hoe het met de rest was. Gelukkig bleken de anderen ook de overkant te hebben gehaald. "Uiteindelijk heeft mijn vader het geld verdiend en heeft hij ons allemaal naar Nederland gehaald."

Bekijk het fragment vanaf 8:55.

Ster advertentie
Ster advertentie