Films, Series & TV

Racistische aanklager uit 'When They See Us' stapt op door Netflix-serie

foto: Instagram: Shaun King
  1. Newschevron right
  2. Racistische aanklager uit 'When They See Us' stapt op door Netflix-serie

Elizabeth Lederer, de openbaar aanklager die vijf zwarte jongetjes liet opdraaien voor een brute verkrachting, stapt op. Aanleiding: de confronterende Netflix-serie When They See Us, die gaat over deze onbegrijpelijke situatie en beschuldigingen, ook wel de Central Park 5 of Central Park Jogger Case. Elizabeth werkte op de Columbia Law School, maar is opgestapt omdat een grote groep zwarte studenten haar ontslag eiste.

onterecht

Het was in 1989 dat Korey Wise, Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam en Raymond Santana werden opgepakt, omdat ze de destijds 28-jarige witte jogger Trisha Meili zouden hebben verkracht en mishandeld in het New Yorkse Central Park. De jongens waren nog maar tussen de veertien en zestien jaar oud en hadden niks met deze zaak te maken. Toch werd deze misdaad ze op een afschuwelijke manier in de schoenen geschoven door onder andere officier van justitie Elizabeth. Daardoor hebben ze ruim zes tot twaalf jaar onterecht gevangen gezeten.

In 2002 bleek dat de tieners onschuldig waren. Dat kwam naar voren nadat een veroordeelde seriemoordenaar de verkrachting bekende en zijn DNA matchte met de gevonden sporen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'hatelijk en racistisch'

De studenten van The Black Law Students Association noemen de handelingen in de Central Park Jogger Case racistisch. In een brief aan de schoolleiding van de Columbia University schreven zij dat ze hun professor Elizabeth Lederer niet langer kunnen vertrouwen. "De levens van deze vijf jongens zijn voor altijd veranderd als gevolg van haar beslissingen. Zij en haar collega's werden tijdens het onderzoek gedreven door hatelijke en racistische motieven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

karma?

Behalve Elizabeth Lederer ligt ook voormalig openbaar aanklager Linda Fairstein onder vuur. Zij had ook een grote rol in de Central Park 5. Na de release van When They See Us heeft ze onder andere meerdere bestuursfuncties moeten opgeven. Ook werd ze ooit nog door het tijdschrift Glamour bekroond tot vrouw van het jaar 1993 vanwege haar 'inspanningen' in deze zaak. Daar heeft de Glamour nu excuses voor aangeboden.

Naast Linda Fairsteins werkzaamheden als openbaar aanklager, schreef ze ook succesvolle misdaadromans. De uitgever daarvan wil na When They See Us niks meer met haar te maken hebben. Ondanks alle ophef, blijft Linda volhouden dat de serie ongeloofwaardig is neergezet en niet klopt.

Ster advertentie
Ster advertentie