Films, Series & TV

De racistische moord op Yusuf Hawkins verschijnt als docu op HBO Max

  1. Newschevron right
  2. De racistische moord op Yusuf Hawkins verschijnt als docu op HBO Max

HBO heeft de eerste officiële trailer van de documentaire Yusuf Hawkins: Storm over Brooklyn bekendgemaakt. Ook is de releasedatum nu bekend. De docu verschijnt 12 augustus op HBO Max.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zwarte jongens, witte meisjes

Op 23 augustus 1989 maakten de 16-jarige New Yorker Yusuf Hawkins en zijn drie vrienden een reis naar de Italiaans-Amerikaanse buurt Bensonhurst in Brooklyn. Daar wilden ze naar een auto kijken die hun vriend wilde kopen. Ze kwamen per toeval terecht bij een groepje witte mannen die een groepje zwarte jongens zocht. Die zwarte jongens zouden met de witte meisjes uit de buurt aan het daten zijn en dat konden deze racisten blijkbaar niet hebben.

Doodgeschoten

Yusuf en zijn vrienden werden eerst omsingeld door de jongens en vervolgens geslagen met honkbalknuppels. Tijdens de aanval werd Yusuf Hawkins doodgeschoten. De familie van de doodgeschoten jongen kreeg van de politie het advies om het verhaal stil te houden, omdat het anders voor onrust in de stad zou zorgen. De media kreeg dit verhaal te horen en twee dagen later stond Yusufs foto op de voorpagina van de krant.

Maatschappelijke druk

Vanaf het moment dat het verhaal van Yusuf in de krant verscheen, begonnen demonstraties voor gerechtigheid. Een aantal van die protesten vonden plaats in Bensonhurst, waar de jongen vermoord is. De maatschappelijke druk zorgde ervoor dat de moordverdachte Joseph Fama zichzelf aangaf. In de HBO-docuYusuf Hawkins: Storm over Brooklyn wordt teruggekeken naar deze periode. Het is extra omdat het het verleden verbindt aan de toekomst. Vandaag de dag vinden dit soort racistische moorden helaas nog steeds plaats.

Ster advertentie
Ster advertentie