Food

Maté, het wonderdrankje van Messi, Suárez, Griezmann en Neymar

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Maté, het wonderdrankje van Messi, Suárez, Griezmann en Neymar

Lionel Messi, Sergio Agüero en Antoine Griezmann hebben meer gemeen dan alleen hun geweldige voetbaltalent en het spreken van de Spaanse taal. Het zijn alle drie ook liefhebbers van Maté, een speciaal drankje dat veel gedronken wordt in Zuid-Amerika.

Matéplant

Maté is een soort thee die gezond is en gemaakt wordt van de gedroogde bladeren en takken van de Matéplant. Vooral in Zuid-Amerika zijn ze er gek op. In Brazilië, Argentinië, Uruguay en Bolivia wordt het veel en vaak gezamenlijk gedronken als een soort symbool van vriendschap.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voedingsstoffen

Je drinkt de zoete of bittere thee met een speciaal metalen rietje (bomba of bombillia) en vaak uit een beker die gemaakt is van een kalebas (cuia). In Maté zit cafeïne, maar ook magnesium, xanthine, kalium en ijzer. Het bevat naast vitamines B en C ook meer antioxidanten dan groene thee. Ze zeggen dat het een soort detox voor je lichaam is en daarnaast je immuunsysteem zou stimuleren. Luis Suárez, Lionel Messi en Ángel Di Maria hebben er zelfs een speciale thermoskan voor:

Yerba Maté

De lange lijst met vitaminen en voedingsstoffen is waarschijnlijk ook de reden dat vele topvoetballers Maté drinken. Griezmann had zelfs een afbeelding van Maté op zijn voetbalschoenen laten zetten. In het Portugees noemen ze het goedje Erva Maté en in Spanje zeggen ze Yerba Maté. Je kan het drankje ook in Nederland verkrijgen.

Ster advertentie
Ster advertentie