4 tips om genoeg eiwitten binnen te krijgen zonder vlees!
- News
- 4 tips om genoeg eiwitten binnen te krijgen zonder vlees!
De healthy coach en blogger Jamila Winwood leert ons over het binnenkrijgen van genoeg eiwitten, zonder het verhogen van vlees.
"We koken de afgelopen jaren steeds vaker met peulvruchten en plantaardige eiwitten. Een goed plan, want ze zitten bomvol gezonde voedingsstoffen. Gerechten zoals falafel, humus en linzenburgers, zijn niet weg te denken uit onze keukens. Ik heb bonen dan ook tot superfoods benoemd; ze zijn rijk aan vezels, koolhydraten, (plantaardige) eiwitten, mineralen en beter voor het milieu. Wat veel mensen niet weten is dat peulvruchten en plantaardige eiwitten ook als vleesvervangers kunnen dienen. Bovendien zijn ze veel duurzamer dan veeteelt, en dus beter voor het milieu. Win-win!
1. Eiwitten uit groente
Eet meer groen en kies de groente die net meer meer eiwitten bevatten.
- 100 gram artisjok: 2,5 gram eiwit
- 100 gram spruiten: 4 gram eiwit
- 200 gram broccoli: 6 gram eiwit
2. Eiwitten uit bonen en peulvruchten
Niet iedereen kan bonen en peulvruchten goed verdragen en als je vaak last hebt van je darmen, is het beter om peulvruchten even te mijden.
- 100 gram gekookte linzen: 10 gram eiwit
- 100 gram hummus (liefst zelfgemaakte): 6 gram eiwit
- 100 gram kidney bonen: 7 gram eiwit
3. Eiwitten uit noten en zaden
Als je gevoelige darmen hebt, dan is het beter om noten ruim 12 uur te laten weken en af te spoelen voordat je ze eet.
- 50 gram walnoten: 7 gram eiwit
- 50 gram amandelen: 10 gram eiwit
- 1 eetlepel chiazaad: 3 gram eiwit
- 1 eetlepel hennepzaad: 6 gram eiwit
4. Eiwitten uit quinoa, amaranth, havermout
Quinoa bevat meer eiwitten dan andere graansoorten zoals rijst, pasta en aardappelen.
- 60 gram quinoa, gekookt: 8 gram eiwit
- 50 gram amaranth, gekookt: 7 gram eiwit
- 50 gram havermout, gekookt: 6 gram eiwit
Voilà: een kort overzicht van plantaardige eiwitten. Het is dus niet nodig om eiwitten alleen maar uit vlees te halen. Ik hoop dat ik je hiermee een beetje op weg heb kunnen helpen. Zo kun je stap voor stap een gezonde levensstijl vinden die bij jouw persoonlijkheid past."
Lees ook
Food
Black owner Ulrika Menig heeft de Crompouce ontwikkeld: "Enige credit voor mijn harde werk is op zijn plaats"Food
Brabanders bakken friet in verwoeste oorlogsgebieden: "Sommigen huilen van blijdschap"Food
Domino's verliest strijd van traditionele pizzeria's en vertrekt uit ItaliëFood
Internet gaat los op KFC's kruising tussen pizza en gefrituurde kip: Chizza