logo
Food

Turkije: Opgerolde appelkoekjes

  1. Newschevron right
  2. Turkije: Opgerolde appelkoekjes

De komende weken vind je elke week een high tea recept bij FunX Food. Wekelijks maakt een foodblogger een lekkernij uit een bepaald land die je thuis heel gemakkelijk kan maken.

Deze week hebben we Turkije als land. Eslem van My Mixed Kitchen heeft voor ons deze opgerolde appelkoekjes, oftewel de elmalı kurabiye, gemaakt.

Ingrediënten

Het deeg

  • 250 gram koude roomboter
  • 150 gram Turkse yoghurt
  • 500 gram bloem
  • 100 gram poedersuiker
  • 7 gram bakpoeder
  • geraspte citroenschil van 1 citroen
  • 1 snufje zout

De vulling

  • 2 grote appels
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 50 gram walnoten
  • 1,5 tl kaneel

Bereiding

Vulling

  1. Rasp de appels, met of zonder schil, in een pan. Voeg de suiker eraan toe. Laat dit op een heel laag vuur een beetje garen totdat de appels ongeveer een derde in hoeveelheid zijn geslonken en het meeste vocht is verdampt. Deksel mag je niet op de pan laten.
  2. Hak ondertussen de walnoten fijn.
  3. Als de appels gegaard zijn, let erop dat ze niet koken totdat het moes wordt, roer er dan de kaneel en de walnoten doorheen.
  4. Giet het geheel dan in een vergiet om uit te laten lekken en af te laten koelen.

Deeg

  1. Snij voor het deeg de boter in blokjes en doe deze samen met alle andere ingrediënten in een kom.
  2. Verkruimel eerst het deeg tussen je vingers en kneed het daarna goed door tot het een bal vormt.
  3. Het deeg moet soepel zijn en mag niet aan je werkblad blijven plakken. Voeg eventueel een klein beetje bloem toe. Is het deeg erg droog en korrelig, voeg dan wat yoghurt toe.
  4. Vorm een bal van het deeg en leg het afgedekt in de koelkast voor minimaal een half uur, totdat de appelvulling is uitgelekt en afgekoeld.
  5. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het even door.
  6. Pak dan een bol ter grootte van een flinke mandarijn en rol deze uit tot een cirkel.
  7. Snij de cirkel in 8 punten en leg op elke rand een klein beetje appelvulling.
  8. Rol vervolgens de koekjes een voor een op en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  9. Duw de puntjes van de koekjes een klein beetje dicht zodat ze niet loslaten tijdens het bakken.
  10. Leg ze niet vlak naast elkaar, want tijdens het bakken worden ze nog wat groter. Werk zo al het deeg af.
  11. Ik kon twee bakplaten vullen. Zet, als de eerste bakplaat vol is, deze alvast in de oven op 170 graden en bak de appelkoekjes in ongeveer een half uurtje lichtbruin en gaar.
  12. Bestuif ze als ze helemaal afgekoeld zijn met poedersuiker.

Eet smakelijk!

Ster advertentie
Ster advertentie