Food

Een leven zonder vlees? Voor deze mannen is dat ondenkbaar

  1. Newschevron right
  2. Een leven zonder vlees? Voor deze mannen is dat ondenkbaar

Trakteer jij jezelf graag op een juicy burger, een emmer chicken wings of een pizza salami? Dan is deze week het moment om dat een keertje over te slaan. Het is namelijk de Nationale Week Zonder Vlees. Dit initiatief van Isabel Boerdam (De Hippe Vegetariër) wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd en roept Nederlanders op om een week lang geen vlees en vis te eten, maar in plaats daarvan de alternatieve mogelijkheden te ontdekken.

Quote

Ik ben een echte vleesliefhebber. Maar juist daarom heb ik zoiets van: het hoeft niet elke dag.

Barbecuemaster Jord

Ik hoor zelf tot de steeds groter wordende groep mensen die buiten deze week ook zo goed als al het vlees laat staan, maar er zijn ook een hoop mensen die totaal niet zitten te wachten op een vleesloos dieet. Barbecuemaster Jord, dierenvriend Ting en mijn FunX-collega Fernando zijn echte carnivoren. Ik vroeg hen naar hun liefde voor vlees. Hoe denken zij over dit initiatief?

Fernando (38), radio-dj, een echte 'alleseter

Hoe vaak eet je vlees?
"Elke dag! Ik eet 's ochtends altijd kipfilet - ik ben een echte Caribbean black guy. Verder eet ik ook graag sushi, sowieso wel één keer per week."

Eet je wel eens vleesvervangers?
"Nooit. Volgens mij zijn die totaal niet lekker..."

Nooit geprobeerd?
"Nee..."

En wat nou als er een vega-kipfilet komt waarbij je echt het verschil niet proeft?
"Dan let's go! Ik ga het wel een keer proberen."

Als je als volwassene geen vlees eet, bespaar je daarmee 130 liter water, 76 kilometer auto rijden en 770 gram dierenvlees. Wist je dit?
"Nee, wist ik niet... Je bent daar helemaal niet zo mee bezig, je denkt gewoon 'vlees, vlees, vlees'.

Doen dit soort cijfers iets met je?
"Jawel... Kijk, weet je wat me wel anders doet denken over vlees? Dat als je geen vlees eet, je dan sneller afvalt. Dus dat zou wel helpen met de transformatie waar ik momenteel mee bezig ben - minder troep in je lijf. Maar ik ben daar niet echt van op de hoogte. Te veel mensen leven in onwetendheid."

Wat zou er voor jou dan nodig moeten zijn om je vlees helemaal te laten staan?
"Een heftige documentaire over hoe dieren geslacht worden. Of naar het slachthuis gaan. Er is best een afstand met je eten. Je weet nu niet wat er met die arme kip gebeurd is. Hij was misschien gewoon rustig aan het hosselen."

Zou het dan helpen als je in de supermarkt goed kon zien dat de kipfilet afkomstig is van een kip? Dus met de kop er nog aan?
"Misschien zou het me wel afschrikken ja. Als ik de naam van het diertje zou weten al helemaal..."

Hoe ver gaat je liefde voor vlees? Een jaar lang geen vlees of een jaar lang geen seks?
"Fock vlees dan! Dan vind ik wel op een andere manier 'vleeswaren'."

Heb je het gevoel dat je mannelijkheid eraan gaat als je geen vlees meer eet?
"Nee! Ik heb daar geen last van."

Zou je meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees?
"Ik ben al bezig. Ik denk vooral: ik wil veel gaan trainen, dus het gaat mijn transformatie misschien versnellen."

En als je nou voor altijd één dagje in de week vlees zou skippen?
"Dat is makkelijk!"

Maar zou je het ook willen?
"Hmm... Haha!"

Jord (37), oprichter 'Smokey Goodness', vleesverslinder en barbecuemaster

Als barbecuemaster is vlees een rode draad in je leven. Hoe kijk jij aan tegen zo'n week zonder vlees?
"Klopt, ik ben een echte vleesliefhebber. Maar juist daarom heb ik zoiets van: het hoeft niet elke dag. Als je niet elke dag vlees eet, houd je ten eerste wat meer budget over én kan je een kwalitatief stuk vlees kiezen. Zo kun je jezelf verwennen en eet je vlees van een betere herkomst. De plofkip vind ik bijvoorbeeld echt verschrikkelijk. Dus zo'n initiatief is goed om een hele grote groep mensen te prikkelen om ze te laten nadenken over hun voedingspatroon."

Niet elke dag vlees dus! Dat verwacht misschien niet iedereen van je.
"Nee... Als ik vlees eet, compenseer ik het wel. Dan eet ik misschien wel wat grammetjes meer dan de gemiddelde Nederlander. Maar ik vind dat de frequentie wel wat minder mag. Ergens na de Tweede Wereldoorlog is er iets in onze maatschappij geslopen waardoor we het normaal zijn gaan vinden om zeven dagen in de week vlees te eten. Maar dat is helemaal niet nodig. Ik geloof in een evenwichtig dieet met een goede afwisseling van vlees, vis en andere voedingsmiddelen."

Wat is je dan je favoriete vlees?
"Op dit moment? Dat komt van het Iberico-varken. Die hebben een andere spieropbouw. De secreto, een platte lange spier, heeft echt die lekkere smaak van varkensvlees."

Is bepaald vlees dat je nooit zou eten?
"Nee, ik zou echt alles eten. Ik heb al de gekste dingen gegeten. Rauwe lever van een springbok in Afrika bijvoorbeeld. Ik sta er gewoon voor open en heb niet die geprogrammeerde afkeur."

Dus er iets niks wat je uit principe niet zou eten?
"Nouja, er is wel één ding. Bij hondenvlees trek ik de lijn. Toen ik in Vietnam op huwelijksreis was, serveerden ze hondenvlees. Aan de overkant van de straat zag ik die arme dieren in hokjes zitten. Als ik weet dat het treurig behandeld is, mijd ik het."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vind je dat vleeseters zelf ooit eens een dier zouden moeten slachten?
"Ja, dat vind ik wel terecht. Ik heb zelf ook eens een afspraak gemaakt om mee te kijken in een slachthuis. Ik wou zo'n koe in de ogen kijken. Toen zag ik dat het er daar gewoon heel peaceful aan toeging."

Wat vind je van de cijfers waar de Nationale Week Zonder Vlees mee komt?
"Het ding is met dat soort cijfers is dat je het kan omrekenen naar de kant die je wilt. Vleesvervangers produceren is bijvoorbeeld niet per se milieubewuster. Ook zit er vaak een belachelijke hoeveelheid suiker in, dus het is ook niet per se gezonder. [..] De smaak van sommige stukken vlees krijg je ook niet altijd in een laboratorium nagemaakt. Als je spaghetti bolognese maakt, kan je makkelijk een pak vegetarisch gehakt pakken. Wanneer je dan gaat barbecuen, kies je voor een mooi stuk vlees. [..] De discussie over over wel of geen vlees eten is momenteel extreem verhit. Die typische masculiene vleeseters die zoiets hebben van: 'blijf van m'n steak af!', krijg je op deze manier niet mee."

Een barbecue zonder vlees, is dat dan wel een echte barbecue?
"Zeker! Ik heb zelf ook een vegetarisch barbecueconcept. Groente op de barbecue kan net zo stoer en ruig zijn."

Heb je een tip voor barbecuefans die bewuster met hun vleesconsumptie om willen gaan?
"De eerste stap is dan om niet zes verschillende vleessoorten te kopen die je toch nooit op krijgt. Maak de keuze voor één mooi stuk vlees met verschillende side dishes. Het mag allemaal wel een tandje minder."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ting (26), audio engineer, vleesliefhebber én dierenvriend

Je bent een echte dierenvriend, maar tóch eet je graag en vaak vlees. Hoe kan dat dan?
"Ja, daar heb ik zelf ook een beetje moeite mee. Maar als ik vlees eet, ben ik me er eigenlijk niet bewust van dat ik een dier eet. Dat is eigenlijk heel hypocriet..."

En wat nou als vlees in de supermarkt lag met de kop er nog aan? Zodat je wel goed ziet dat het een dier is?
"Hmm, dan zou ik het alsnog eten. Misschien als ik het zelf moet slachten, dat dat de grens zou zijn. Dan wordt het pas echt."

Is er dan misschien een vleessoort die je nooit zou eten?
"Misschien een hond of kat. Maar als ik dat voor me zou hebben staan, weet ik niet of ik het echt zou weigeren."

Je bent Chinees. Is er verschil tussen de Nederlandse en Chinese cultuur wat betreft vleesconsumptie?
"Nou, heel veel Chinezen die ik ken, zijn boeddhistisch en mogen dus geen rundvlees eten. Verder denk ik niet dat er heel veel verschil is. Wel zijn er in de Chinese cultuur vaker andere delen van het dier die gegeten worden, zoals kippentenen en ingewanden."

Hoe vaak eet je vlees? En eet je wel eens vleesvervangers?
"Ik denk dat ik zo'n vier keer in de week vlees eet. Vooral kip! Vleesvervangers eet ik ook, maar niet omdat ik het wil. Mijn vriendin maakt het dan klaar. Ik heb er geen moeite mee. Ik proef wel het verschil met echt vlees, maar ik zie het niet per se als een vervanger voor vlees. Meer als een apart gerecht."

Oh, dus niet elke dag vlees! Is zo'n weekje zonder vlees dan misschien iets voor jou?
"Ja, dat zou ik wel kunnen. Als ik het een dag niet eet, mis ik het niet per se. Het is meer dat ik niet de drang voel om het helemaal te laten. Niet omdat ik het niet kan, maar ik voel gewoon de urgentie niet."

En als je dan hoort dat je met een weekje vlees skippen al 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram vlees bespaart? Doet dat je iets?
"Dat wist ik niet. Ik wist wel dat het heel slecht is voor het milieu. Het zet me wel aan het denken, maar het is niet sterk genoeg om me te laten stoppen. Misschien wel om te minderen. Ik vind het idee van nooit meer vlees gewoon te ver gaan. Ook na die cijfers."

Hoe ver gaat die liefde dan? Een jaar lang geen vlees of een jaar lang geen seks?
"Dan toch een jaar geen vlees."

Kleine stapjes

Deze mannen zijn misschien (nog) niet ready om hun vlees te skippen, maar de Nationale Week Zonder Vlees is er niet voor niks. Natuurlijk ben je niks verplicht en hoef je ook zeker niet in één keer drastisch al het vlees van je menu te skippen, maar kleine stapjes kunnen al een groot verschil maken.

Ster advertentie
Ster advertentie