Wat zou jij doen als 18-jarige tijdens de Tweede Wereldoorlog?
- News
- Wat zou jij doen als 18-jarige tijdens de Tweede Wereldoorlog?
Rotterdamse filmmaker Andre Pijnappel heeft een Instagram-film gemaakt over de verzetshelden van Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film heet De Wacht en in Jouw Stad legt hij aan Nordin uit waarom deze helden nooit vergeten mogen worden. "Het is belangrijk om de mensen te herdenken die zich hard hebben gemaakt tegen fascisme", zegt Pijnappel.
Andre Pijnappel in Jouw Stad Rotterdam over zijn Instagram-film en de verzetshelden
'Wat zou jij doen?'
De Wacht gaat over iemand die 18 jaar oud was toen de bommen vielen op Rotterdam. "Je moet je bedenken, je bent 18 en je land wordt overgenomen door fascisten", zegt Pijnappel. "Wat zou jij doen? Zou jij je verzetten tegen de bezettende overheid? Je moet De Wacht kijken om jezelf in de schoenen te zetten van de jongeren van toen. Daarom hebben we het eigenlijk gemaakt, om die vergelijking een beetje te trekken. Om jezelf in de schoenen van toen te zetten", aldus Pijnappel, die het erg belangrijk vindt dat de helden van toen nooit vergeten worden. "Het is belangrijk om de mensen te herdenken die zich hard hebben gemaakt tegen fascisme. Ze hebben gevochten voor onze vrijheid."
Instagram-film
Bijzondere aan De Wacht is ook dat de film is uitgebracht op Instagram. "Ik ben een filmmaker. Ik vind het leuk om met verschillende vormen te spelen. Ik heb films op televisie gehad, filmfestivals, YouTube. Instagram en TikTok zijn gewoon nieuwe manieren van content aan de man brengen. Dus waarom niet?", zegt Pijnappel, die daaraan toevoegt dat hij niet de eerste is geweest met dit idee. "Een oorlogsverhaal op Instagram is wel al eerder gedaan, maar wij wilden de Rotterdamse variant maken."
Volgens Pijnappel was Rotterdam een extra belangrijke stad voor de Duitsers. "Omdat het een havenstad is, dus strategisch gezien van enorm belang. De Duitsers wilden natuurlijk de import en export in eigen handen hebben", vertelt de maker van de film, die benadrukt dat er in heel Nederland sprake was van verzet. "De typische Nederlandse manier van verzet tonen was het drukken van illegale krantjes. Er werden wel honderden van die illegale krantjes gemaakt over heel Nederland. Mensen luisterden naar de BBC terwijl dat toen verboden was. Vervolgens maakten ze daar krantjes van en gingen ze dat verdelen. Het ging om informatie delen met elkaar. Dat is iets wat wij nu met social media ook doen", aldus Pijnappel.
Binnen fascisme moet iedereen de zelfde lijn volgen, maar mensen zijn divers en dat moeten we accepteren.
'Verdraagzaamheid tonen naar elkaar'
Uit de Tweede Wereldoorlog moeten we volgens Pijnappel een belangrijke les trekken. "Verdraagzaamheid tonen naar elkaar toe. Binnen fascisme moet iedereen de zelfde lijn volgen, maar mensen zijn divers en dat moeten we accepteren", zegt Pijnappel. "De holocaust is een soort dieptepunt in de mensheid, maar het gebeurt nog steeds. Mensen worden nog steeds in kampen gezet en het is gewoon echt de moeite waard om daar echt bij stil te staan."
Klik hier om de gehele serie De Wacht te bekijken via de Instagram Stories van de pagina.
Lees ook
FunX
15 jaar Fernando: win tickets voor de viering in de MelkwegFunX
FunX' Mahi in tranen uit door emotionele video van ouders: "Waarom doe je dit nou?"FunX
Fernando vervult Mustafa's wens: "Ben vanuit Afghanistan naar Nederland gelopen"FunX
Annet de Graaf over rellen Amsterdam: "Leek alsof Maccabi-fans vrij spel kregen"