FunX

Koen Weijland is de eerste FIFA-speler met een contract bij Ajax

  1. Newschevron right
  2. Koen Weijland is de eerste FIFA-speler met een contract bij Ajax

Koen Weijland speelt voor Ajax, maar hij is geen speler als ieder ander. Op het veld speelt Koen namelijk helemaal niet zo goed, maar met een console in zijn hand is hij een absolute topsporter: Koen is vijfvoudig Nederlands kampioen en drievoudig wereldkampioen FIFA. Ajax is de eerste club in Nederland die een contract aanbiedt aan een E-Sporter. Koen kwam langs in de studio om te vertellen over zijn bijzondere beroep.

Altijd spelen

''Als FIFA spelen je werk is, betekent dat dan ook dat je de hele dag door aan het spelen bent?'', vraagt Angelique zich af. Dat is bij Koen zeker niet het geval. Naast FIFA-speler is hij ook YouTuber. Op zijn eigen kanaal geeft hij tutorials, doet hij wedstrijdjes met bekende personen en is hij net begonnen met vloggen.

''De enige dag speel ik helemaal niet en ben ik bezig met het draaien van video's. Maar als er een wedstrijd aankomt, moet ik vaak wel urenlang trainen.''

Ajacied

Koen is altijd een groot Ajax-fan geweest. Zijn droom als kind was om profvoetballer te worden, maar hij kwam er al snel achter dat hij daar niet genoeg talent voor had. Het is een slimme zet van Ajax, die met dit contract verschillende andere Europese voetbalclubs opvolgt.

''Jonge fans spelen ook graag FIFA. Zo kan Ajax jonge supporters aan zich binden.''

Big money

Er is flink wat geld te verdienen als professioneel FIFA-speler. Het prijzengeld voor het aankomende kampioenschap van EA Sports is maar liefst € 1,3 miljoen, dus Koen zal er alles aan doen om hier een deel van in de wacht te slepen.

Gameverslaving

Net als voor iedereen, begon het ook voor Koen als een spelletje. Al snel bleek dat hij extreem goed was en won hij kampioenschap na kampioenschap. Toch wil hij voorkomen dat zijn hele leven draaien om het voetbalspel draait. Hij vindt het belangrijk dat er genoeg tijd over blijft voor familie en vrienden.

''Je ziet steeds meer mensen met een gameverslaving. Zo ver moet je het niet laten komen.''

TribunE

Reporter Laila liep een dagje mee met Koen om erachter te komen of ook zij een virtueel balletje kan trappen. Ze schoot vooral veel ballen in de tribune of over het stadion, dus Koen verwacht zeker geen concurrentie. Tegen Koen spelen is ook voor zijn vrienden niet echt spannend, want dat betekent automatisch: verliezen.

Ster advertentie
Ster advertentie