FunX

FunX-artiesten nu wel uitbetaald door Buma

  1. Newschevron right
  2. FunX-artiesten nu wel uitbetaald door Buma
Buma Stemra houdt bij wat voor muziek wordt gedraaid op de Nederlandse radiozenders. De auteurs van de nummers die voorbij komen krijgen van deze auteursrechtenorganisatie een vergoeding voor elke keer dat hun track wordt afgespeeld. Dit gebeurde tot nu toe niet bij de artiesten die op FunX werden gedraaid.

Er is jarenlang geprobeerd om FunX-muzikanten ook te laten delen in de inkomsten van Buma- Stemra. Sinds begin vorig jaar wordt FunX eindelijk gefingerprint. Met dit systeem worden tracks die gedraaid worden automatisch geïdentificeerd. Volgens Bas Erlings van Buma-Stemra was het systeem dat bij de landelijke radiostations wordt gebruikt te duur. Hierdoor hebben ze dit tot nu toe niet gebruikt bij FunX.

"Op een gegeven moment kwamen er signalen en dan ga je dat onderzoeken of het inderdaad op elkaar aansluit, of er een goedkope manier is om het op elkaar te laten aansluiten en uiteindelijk is dat toen besloten om het via fingerprint te doen"
, aldus Erlings. Gezien ze begin vorig jaar met het finger printing zijn begonnen, wordt er nu geld uitgekeerd aan auteurs van de muziek die gedraaid wordt op FunX.

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F65199327%3Fsecret_token%3Ds-i3mzB&show_artwork=false&secret_url=true"></iframe>
{/source}
Tip
“Wij adviseren nieuwe artiesten en componisten, die op enige wijze bij FunX op de playlist terecht komen, om zich bij Buma aan te sluiten. Naar de informatie die wij ontvingen, bleef uitkering echter altijd een onzekere factor. Wij hebben daar namens FunX ook regelmatig melding van gemaakt bij de auteursrechtenorganisatie. De laatste jaren ontstond er regelmatig tumult over het uitblijven van uitkeringen aan onder meer die groep. Met deze nieuwe ontwikkeling, die wij nog bestuderen, maken deze mensen nu ook echt kans om wel financiële waardering voor hun werken te kunnen ontvangen. Dat vind ik een zeer goede zaak”, aldus FunX-programmamanager Ronald van der Meijden tegenover State Magazine.Ster advertentie
Ster advertentie